Dr. Novák Hunor csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos a gyerekeknél jelentkező poszt-koronavírus kórról tartott előadást a saját YouTube-csatornáján. A gyermekorvos többek között arról is beszélt, miről ismerhetőek fel a tünetek.

Gyors kezelés segíthet

Novák Hunor gyermekorvos szombat este töltött fel egy videót a YouTube-csatornájára, ahol a koronavírus utáni gyerekbetegségekről beszélt és ezeknek a megelőzési lehetőségeiről. A szakember szerint a MIS-C nevű, poszt-covid betegség egyik legfontosabb ellenszere az lehet, ha időben észlelik a betegséget, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel – írja a Szeretlek Magyarország. Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több gyereket is kezeltek már

Amint azt Novák is megállapítja, több tucatnyi gyereket kezeltek már kórházakban több szervrendszert is érintő gyulladásos szindrómával. A gyerekek többségénél súlyos volt a kór és intenzív ellátást igényeltek. Továbbá a betegség mindig néhány héttel a koronavírus-fertőzés után jelentkezett. Erről egyébként a LikeNews is beszámolt, ennek részleteiről itt olvashatsz.

Nem tudni, ez miért történik

A különös betegségről egyelőre nem sokat tudni, viszont az általánosságban elmondható, hogy a fertőzés abnormális immunreakciót vált ki az érintett gyerekeknél.

Kapcsolódó:

Ezek szoktak lenni a tünetek

A koronavírus-fertőzés után fellépő betegség az esetek mindegyikénél magas lázzal járt, de gyakoriak voltak még a hasi, kiütéses panaszok is, illetve a szemgyulladás. Ezek mellett előfordulhat még: szapora légzés, ajak- és nyelvduzzadás, fejfájás, fáradtság, valamint a testben kialakuló más gyulladás. A koronavírussal megfertőződött fiataloknál ezekre a tünetekre feltétlenül oda kell figyelni.

Nehéz észrevenni a bajt

Novák Hunor előadása szerint nem egyszerű kiszűrni a betegséget, ugyanis a kór egy gyereknek bármelyik szervét megtámadhatja, ezért könnyebb is a tüneteket más betegségekkel összekeverni.

Életmentő lehet a gyors felismerés

Novák Hunor előadásának egyik legfontosabb üzenete tagadhatatlanul az volt, hogy a korai felismerés megmentheti az érintett gyermek életét. Éppen ezért az MIS-C nevű betegség tüneteinek a jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezt tudjuk az MIS-C betegségről

Novák Hunor a videójában kifejti, hogy ez a ritka betegség a 8-12 éveseknél a leggyakoribb, de akár a 1-20 évesek közt is előfordulhat. A szakember szerint az érintett gyerekek 70 százaléka egészséges volt korábban, a betegség pedig hetekkel a Covid-fertőzést követően jelentkezett.

Mutatjuk a gyermekorvos előadását

Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Novák Hunor – Forrás: YouTube/Novák Hunor