A mobiltelefonok titkosszolgálati követésével ellenőrzik a házi karanténra kötelezettek otthonmaradását, és a fertőzöttek előzetes mozgása alapján döntenek újabb karanténokról Izraelben – jelentette a helyi média vasárnap.

Az izraeli kormány vasárnap este jóváhagyta, hogy a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a mobiltelefonok adatai és más terrorellenes technológiák felhasználásával nyomon kövesse a koronavírussal fertőzöttek mozgását.

Az okostelefonok visszamenőleges helymeghatározásával feltérképezik a frissen fertőzöttek elmúlt két hetét is, hogy merre jártak, kik voltak a közelükben, és ezen személyek számára is előírják a házi karantént. Őket SMS-ben fogják értesíteni erről.

Ez a döntés felhatalmazást ad a Sin Bet számára a teljes népesség nyomon követésére, és komoly aggodalmakat vetett fel a civil lakosság magánéletre gyakorolt következményei miatt.

„Biztosíthatom, hogy Izrael Államban nincs és nem lesz ‘nagy testvér’, még olyan szélsőséges helyzetben sem, mint a mostani” – mondta Becalel Szmotrics közlekedési miniszter George Orwell 1984 című disztopikus regényére utalva.

Az igazságügyi minisztérium név nélkül nyilatkozó vezető tisztviselője szerint a főügyész által jóváhagyott kormánydöntése azt jelenti, hogy a Sin Bet bírósági végzés nélkül ellenőrizheti a civilek mobil eszközeit, és megismerheti a tulajdonosok útvonalát.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy ezeket az intézkedéseket a vírus terjedése elleni küzdelemben kívánja felhasználni. Miután a mobiltelefonok követését sokan bírálták a helyi médiában a magánélet megsértésének veszélye miatt, korlátozásokat illesztettek a Sin Betnek adott jogosultságokhoz.

Ezen korlátozások szerint a Sin Bet csakis a koronavírus elleni küzdelemben, és csak harminc napig követheti a lakosok telefonjait. A titkosszolgálat az ily módon szerzett információt más módon nem használhatja fel, és közvetlenül az egészségügyi minisztériumhoz fogja elküldeni, hogy onnan az üzeneteket az érintettek telefonjaira továbbítsák. Ezen irányelvek megsértése bűncselekménynek minősül.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: jweekly.com