1 860 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 383 735 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 99 beteg

Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 543 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 289 520 fő, az aktív fertőzöttek száma 80 672 főre csökkent. 3828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Oltások

Eddig 310 448 fő kapott oltást, közülük 120 649 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett ma négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

Világszerte dominánssá válhat

A koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – vélte Sharon Peacock professzor, az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

2020 szeptemberében fedezték fel

A brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van. “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá.

A vakcina állítólag hatékony a variáns ellen is

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen. Mindezek ellenére nemrégiben egy idősotthon 14, már beoltott lakója mégis megfertőződött a mutáns vírussal, erről részletesen itt írtunk.

Magyarországon is jelen van

Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy afrikai és brazil mutánst még mindig nem tudtak kimutatni Magyarországon, a brit mutánsok viszont jelen vannak és nem csak azok között, akik korábban utaztak valahova. Továbbá arról is beszélt, hogy ha tért hódít a brit mutáns, több személyt tud egy személy megfertőzni, adott esetben négyet is. Így további emelkedésnek nézhetünk elébe.

A virológus adatokat kér

Kemenesi Gábor virológus egy Twitter-bejegyzésében írt arról, hogy szeretné megismerni a koronavírussal kapcsolatos pontos számadatokat. A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa, Kemenesi Gábor egy Twitter-bejegyzésben kérte számon a Népegészségügyi Központot, ugyanis szeretné megismerné a brit mutáció magyarországi adatait. Példaként a dán statisztikát hozta fel, ami szerint egyre aggasztóbb számok mutatkoznak: a koronavírus brit törzse náluk a fertőzések 27 százalékát teszi ki.

Tudni szeretné a számokat

„Kíváncsi lennék, ez az adat megvan Magyarországon? Szeretnénk segíteni a szekvenálásban és monitorozásban, mint eddig. Vannak számok?” – tette fel a közösségi oldalon a kérdéseit Kemenesi.

Horvátországban például kinyithatnak például az edzőtermek

Horvátország és Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon – közölte a két ország kormánya csütörtökön. Horvátországban szigorú járványügyi intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek, valamint engedélyezik a kávézók számára italok árusítását elvitelre – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a kabinet ülését követően.

Segítik a vállalkozásokat

Hozzátette: az intézkedések március 1-jéig lesznek érvényben, a vállalkozók pedig februárra megkapják az állami támogatásokat. Azon vállalkozók számára, akik a járványügyi intézkedések miatt legalább 14 napig nem nyithatnak ki egy adott hónapban, az állam kifizeti a dolgozók minimálbérét, valamint az üzletek bérleti díjának egy részét is támogatja. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly