Szakemberekkel kezdett konzultálni Orbán Viktor, az újranyitás miatt egyeztet, most elsőként az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségével tárgyalt, derül ki a miniszterelnök néhány perccel ezelőtti posztjából.

Felfutó szakaszban a harmadik hullám

„Azt mondják, hogy a járvány harmadik, felfutó szakaszában vagyunk, óvatosnak kell lennünk, mindent meg kell tennünk, hogy vakcinából minél több érkezzen Magyarországra, és minél többen beoltassák magukat” – mondja a videóban Orbán Viktor, aki a felvételt a találkozó után tette közzé Facebook oldalán. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Óvatos válaszok

„Arra a kérdésre, hogy kell-e, lehet-e már nyitni, a korlátozásokat el lehet-e mozdítani, inkább óvatos, elutasító választ adtak” – mondta el a miniszterelnök, aki arról is tájékoztatott, hogy a szakemberek azt mondták, akkor lehet újranyitásról beszélni, ha magasabb lesz a beoltottak száma.

FRISS! Ezt mondta Müller Cecília a romló járványügyi adatokról, szerinte egyetlen dolog hozhat változást

Itt a teljes videó

Súlyosabb a harmadik hullám

Egyébként az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília is arról beszélt, hogy a járvány harmadik hulláma bizonyos mértékig súlyosabban zajlik; a második hullám csökkenő tendenciáját “megszakította” a harmadik hullám kezdete, így a fertőzöttek száma nem tudott visszatérni arra a szintre, ahonnan a második hullám indult. 

Aggasztó számok

Hangsúlyozta: az, hogyan nő a fertőzöttek száma, milyen lesz a harmadik hullám dinamikája, jelentős mértékben múlik az embereken is. Elmondta, hétfőn 1628-cal nőtt az azonosított fertőzöttek száma és 103 beteg meghalt. Müller Cecília megjegyezte: aggasztja a szakembereket, hogy csak néhány napon tudnak kevesebb mint száz elhunytról beszélni. Hozzátette: a harmadik hullámban megbetegedettek esetében súlyosabban zajlik a fertőzés, emelkedik a kórházban ápoltak száma, jelenleg 4582-en vannak kórházban és 396-an szorulnak lélegeztetésre.

Ez lenne a fontos

Kiemelte: fontos lenne, hogy csökkentsék a szövődményes esetek és az elhunytak számát, de ezt addig nem tudják elérni, amíg a hatásos védőoltást a megfelelő számban nem kapják meg az emberek.

Folyamatosan érkeznek vakcinaszállítmányok

Közölte: folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra, kedden a Pfizer 104 130 adagot szállított, amely 52 065 ember beoltására lesz elég, és érkezett 100 ezer adag orosz Szputnyik V vakcina is, ezt meg fogják vizsgálni.

A védelmi intézkedések

A védelmi intézkedéseket kitartó türelemmel továbbra is be kell tartani – emelte ki Müller Cecília. Hozzátette: ha valaki tüneteket észlel magán, akkor vegye legalább olyan komolyan, mint a járvány kezdetén, telefonon konzultáljon a háziorvosával, aki indokolt esetben intézkedik a mintavételről. Ha valaki betegen közösségbe megy, a fertőzőbb vírustörzs miatt több embert veszélyeztethet – mondta. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Orbán Viktor, Facebook videó