A hétvégén sok napsütés várható, csak néhol lehet kisebb havazás. Mindeközben viszont még napközben is fagypont alatti hidegre kell készülni, néhol a hajnali órákban mínusz 20 fokot is mérhetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Jön a hózápor

Pénteken néhol lehet jelentéktelen hózápor. Az északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lesz. Északkeleten hófúvás is előfordulhat. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Akár -20 foknál is hidegebb lehet

Éjszakánként és napközben is nagyon lehűl a levegő, kemény fagyok várhatóak. Pénteken és szombaton reggel több helyen is -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, a szélcsendes, vastagabb hóval borított északi völgyekben pedig akár -20 foknál is hidegebb lehet.

Riasztást adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre és szombatra is másodfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére az extrém hideg miatt, Heves megyére pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Fotó: met.hu

Kapcsolódó: Kiadták a riasztást! Brutális hidegbetörés közeleg, olyat tartogat az időjárás, hogy abban nem lesz köszönet

Kisüt a nap

Szombaton az ország nagy részén többórás napsütés várható. Erősebben felhős körzetek, időszakok főként az északkeleti, keleti tájakon, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Itt-ott előfordulhat hózápor, nagyobb eséllyel északkeleten.

Erős széllökések

Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon időnként erős lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mutathatnak a hőmérők. A maximumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul.

Ne hagyd ki: Brutális változás jön az időjárásban: a tavaszi meleg után leszakad a hó – Viharos szelekkel és durva faggyal tér vissza a tél

Vasárnap is több helyen havazhat

Vasárnapra virradó éjjel, reggel keleten szórványosan, napközben csak elvétve valószínű kisebb havazás, hózápor. Napközben több órára kisüt a nap, de főként a keleti országrészben erősebben felhős körzetek is lehetnek. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik az északi, északnyugati szél.

Nem lesz melegünk

A leghidegebb órákban általában mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, szélvédett, havas részeken mínusz 16 fok körüli értéket is mérhetnek. A nappali maximum mínusz 5 és plusz 3 fok között várható – olvasható az előrejelzésben. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels