Kényszertakarítást rendeltek el egy szemetes háznál Biatorbágyon. Az ott élő férfi udvaráról három kukásautónyi szemetet vittek el. A szomszédok szerint nagy volt a bűz és sok a patkány a környéken. A férfi kényszeres gyűjtögető lehet, mert 5 éve már volt nála kényszertakarítás.

„Többen érdeklődtek, hogy miért van rendőrautó és kukás autó a Biatorbágy Szent István utcában. Az ok csak annyi volt, hogy egy ott lévő ingatlan tulajdonosa túlzásba vitte a szemétgyűjtést, ezért a Polgármesteri Hivatal, tűzvédelmi és közegészségi okokból elrendelte a kényszer takarítást. A felhalmozott szemét mennyiségét jól érzékelteti, hogy előre láthatólag három-négy kukásautó kell az elszállításhoz.” – írják a Biatorbágyi Polgárőrség oldalán.

A hozzászólók elmondása szerint a férfinél nem ez volt az első kényszertakarítás. Öt évvel ezelőtt már kipakolták az udvart, mert akkor is a háztetőig ért a szemét, büdös volt és elszaporodtak a patkányok.

A férfi szomszédai most is arról panaszkodtak, hogy elviselhetetlen bűz terjengett a környéken, a patkányok pedig folyamatosan átjártak a környező telkekre.

Nincs kegyelem, ha elrendelik a kényszertakarítást

A kényszertakarításról a hatóságok csak akkor tudnak intézkedni, ha előbb bejelentést kapnak. Ekkor egy helyszíni kiszállás során felmérik a bejelentés valóságtartalmát. A szemle során azt vizsgálják, hogy az esetlegesen elszaporodott rovarok, rágcsálók jelentenek-e fertőzésveszélyt.

Az ingatlan tulajdonosa, vagy használója közigazgatási eljárásban kötelezhető a fertőzésveszély megszűntetésére, ha erre nem reagál, akkor a hatóság elrendelheti a kényszertakarítást. A kényszertakarítás költségét áthárítják a terület tulajdonosára, vagy használójára. Ha az áthárított költséget sem fizetik ki, akkor az ráterhelhető az ingatlanra.

A hatóságok általában a bejelentést követő 30 napon belül vizsgálják meg a bejelentés valóságtartalmát, s amennyiben az valós, 3 napon belül intézkednek a kényszertakarítás elrendeléséről.

Kényszeres gyűjtögetés

A kényszeres gyűjtögetés, más néven patologikus halmozás egy pszichológiai betegség, mely megakadályozza az egyént, hogy használhatatlan, vagy szükségtelen tárgyakat kidobjon. Ezáltal a lakhely olyan mértékben telítődik, hogy normális értelemben lakhatatlanná válik.

Ez az állapot olyan méreteket ölthet, hogy az egyénre és környezetére sérülési veszéllyel, tűzveszéllyel és társadalmi kirekesztéssel is járhat. Különböző embereknél másként jelennek meg a tünetek, de az eredmény mindig hasonló. Az állapot kezelése majdnem mindig hosszadalmas terápiát kíván.

Kutatók szerint a kényszeres gyűjtögetők 42%-a találja viselkedését problematikusnak, 63%-uk esetében pedig a családjuk és barátaik látják annak. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyűjtögető egyének csökkentett érzékenységet mutathatnak a saját és mások érzelmei tekintetében, és fordítva – emberek helyett az őket körülvevő világot alkotó mellékes dolgokat tartják fontosabbnak. 

Kiemelt kép: Kényszertakarítás Biatorbágyon – Forrás: Facebook/Biatorbágyi Polgárőrség