Korábban a témával kapcsolatban Rogán Antal csak annyit mondott, hogy aki nem regisztrál a vakcina regisztrációs oldalon, az hátrébb kerül a sorban, ám arról eddig nem szólt a fáma, hogy egyáltalán nem is kap majd oltást.

Nincs regisztráció, nincs vakcina

Most azonban nagyon úgy fest a dolog, hogy aki nem adja le az igényét az bizony az oltandók köréből zárja ki saját magát. Ezt Kelemen Erzsébet, a helyette főváros és megyei tiszti főorvos mondta el egy állampolgári megkeresésre.

“Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igény” – mondta el Kelemen Erzsébet, a választ pedig egy olvasó juttatta el a 444 szerkesztőségébe. Ugyanez az olvasó egyébként több hivatalt is felkeresett, hogy érdeklődjön a vakcinával kapcsolatosan.

A regisztráció azért is fontos, mert így tudjuk, mennyi vakcinára van szükség

A tiszti főorvos helyettes a válasz levélben azt is elmondta, hogy az állampolgárok a papíron történő vagy online regisztrációval jelzik, hogy mennyi oltóanyagot kell beszerezni, mert az oltás önkéntes. Kelemen Erzsébet tovább hozzátette azt is, hogy oltási időpontot is azok kaphatnak, akik kérték az oltást, vagyis regisztráltak.

ITT VANNAK A NAPI JÁRVÁNYÜGYI ADATOK:

Rogán Antal mást mondott korábban

Rogán Antal egyéblént korábban a Bayer Show-ban azt mondta, hogy ha valaki nem jelentkezik, akkor nem fogják tudni, hogy meg szeretné kapni az oltást, ezért hátrébb fog kerülni a sorban. Arról azonban nem beszélt, hogy a regisztráció mindenképpen kötelező annak, aki szeretné beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával.

Új szakasz a védekezésben, eddig három szállítmány Pfizer vakcina érkezett az országba

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember  oltását teszi lehetővé. 

Kedden újabb 39 ezer érkezik

Jövő kedden pedig újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre. Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége.

Az idősotthonokban is oltanak

Csütörtökön megkezdődött négy nagylétszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban. A következő hetekben újabb  vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

A Moderna-vakcinát is engedélyezték

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalombahozatali engedélyt.  Így a Pfizer-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is.  Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

A védőoltás ingyenes és önkéntes

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra  már több mint egymillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Kiemelt kép: Illusztráció