LikeNews is beszámolt róla, hogy elhunyt Kis Grófo édesapja, az autentikus cigány zene királya Kozák László Grófo. A zenész 49 éves volt.

Koronavírusos volt

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta Kis Grófo és a család több tagja, köztük az édesapja is koronavírusos volt. Kozák László kórházba is került, lélegeztetőgépen is volt, ám Kis Grófo Blikknek nemrégiben azt mondta, édesapja már jobban van.

Már jobban volt

– Hála az égnek, már édesapánk is jobban van, szerencsére nem volt semmilyen alapbetegsége, ezért élte túl a vírust, ha nem is könnyen. Pár napja lekerült a lélegeztetőgépről, nemsokára haza is engedhetik. A bátyámnak, bár iszonyatosan meggyötörte a betegség, nem volt szüksége ilyen drasztikus beavatkozásra – mondta a Blikknek korábban Kis Grófo.

Sokkoló hír

A borzalmas hírt Ifj. Rostás-Farkas György újságíró a Roma Szeretetszolgálat elnöke osztotta meg közösségi oldalán.

Lesújtotta a hír

“Mélységesen lesúlytott a rossz hír! Nem tudok mit mondani nagyon szomorú vagyok! Elment az autentikus cigány zene Királya Kozák László Grófo (…) Gyerekkorom óta ismert engem és az egész családomat. Figyelemmel kísérte az életemet és a munkámat. Sokat dolgoztunk együtt,ha hívtam azonnal jött, mindent félre tett és Szolnokról szinte azonnal Budapesten termett. Részt vett a Roma Szeretetszolgálat munkájában is mint Jószolgálati Nagykövet. Nagyon tiszteltük és szerettük egymást! Igaz Testvérem volt! Mindig érdektelen és kölcsönös volt a szeretetünk egymás felé!” – írta bejegyzésében Ifj. Rostás-Farkas György.

Búcsúznak tőle a kollégák

Itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk róla, hogy a zenészkollégák milyen megindító sorokkal búcsúznak az idősebb Grófotól. L.L. Junior például egy hosszabb posztban emlékezik, de Győzike is hosszasan beszél a legendás zenészről legutóbbi bejegyzésében.

Bíztak a felépülésében

– Végig bíztunk édesapánk felépülésében, hittük, hogy visszakapjuk őt – mondta elcsukló hangon a Blikknek Gyémi, a legfiatalabb Kozák fiú.

Még a kezét sem tudták megfogni

A betegséggel már jó ideje küszködő zenésznek azonban még a kezét sem tudták megszorítani a gyermekei, de legalább búcsút vehettek tőle, ugyan csak egy üvegfal mögül, de még el tudtak köszönni a művésztől, írja a lap.

A legjobb kezekben volt

– Apa és fia is a legjobb kezekben volt. Bár mindent elkövettek érte, Grófo állapota szerdán válságosra fordult, amiről a kezelőorvosa értesített – mesélte a Blikknek Lendvai János kisebbségi képviselő, a muzsikus unokatestvére.

A szíve rendetlenkedett

– A szíve néha rendetlenkedett és a súlyfeleslege miatt nehezebben vette a levegőt, de komoly betegsége nem volt. Mindenki imádkozott és reménykedett az utolsó pillanatig, hogy felépül – mondta Lendvai a lapnak.

Az összeomlástól féltik a fiatal énekest

– A család és a barátok három keserves hete imádkoztak azért, hogy Nagy Grófo felgyógyuljon. Tegnap már úgy tűnt, hogy az Úr meghallgatta imáinkat, jobban lett és már nem volt szüksége lélegeztetőgépre sem. Értetlenül állunk mindannyian a történtek előtt. Erős volt a szervezete, hiszen legyőzte a kétoldali tüdőgyulladást. Aztán jött a telefon, hogy nincs többé… – nyilatkozta a Ripostnak a család barátja, aki most az összeomlástól félti a fiatal énekest.

Kis Grófo a kórházi ágyán fekve tudta meg, hogy meghalt az édesapja

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta Kis Grófot is kórházban kezelték a koronavírus fertőzés miatt, úgy volt hamarosan őt is hazaengedik a kórházból, ám ez nem történt meg, így Grófo a kórházi ágyán fekve tudta meg, hogy meghalt az édesapja. – Kis Grófo kórházban fekve tudta meg, hogy az édesapja elhunyt. El sem akarta hinni, hiszen éppen csak megnyugodott a hírtől, hogy jobban van. Szegény fiú teljesen összetört, ahogy természetesen az egész család is” – fogalmazott a család egy ismerőse a lapnak.

Kiderültek a temetés részletei

Nagy Grófot nemsokára végső nyugalomra helyezik, mint a Blikk megtudta: a múlt héten koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Nagy Grófót szívének kedves tárgyaival együtt helyezik örök nyugalomra.

Igazi hagyományőrző volt

– Grófo igaz szívű hagyományőrző, a Népművészet Mestere volt. Egész életében ápolta az autentikus roma kultúrát, ami szerint az elmúlás az élet része, a temetés pedig az elhunyt egész élete, tettei előtti tisztelgés, ezért ünnep is tulajdonképpen. Nagy veszteség Grófo halála, és nagy fájdalomban gyászol az egész család, de a siratáson az elmélyült ima mellett az emlékek felidézésével a jókedv, az evés sem tilos. A járvány ellenére igyekszik a család hitünk és hagyományaink szerint megtartani minden szokásos ceremóniát – magyarázta Lendvai János, a család barátja a lapnak, aki személyesen vitte tegnap a szolnoki virrasztásra Bódi Gusztit. 

Minden szabályt betartanak

– A virrasztást az esti kijárási tilalom miatt kora délutántól tartjuk, hogy mindenki időben hazaérhessen. Grófo asztalára minden vasárnap töltött káposzta került, így a halotti toron is a kedvencével kínálják majd a vendégeket – mondta a barát, aki a temetés körüli teendők intézésébe is besegít. 

Mindenhonnan érkeznek vajdák

– A szertartásra az ország minden szegletéből érkeznek vajdák, már intézzük az engedélyeket, hogy a kijárási tilalom ellenére is jelen lehessenek. Rengeteg gyászoló várható jövő szombaton a szolnoki temetőbe, ahol a legendás zenész mellé helyezik legkedvesebb tárgyait, elhúzzák kedvenc nótáit. Grófo tamburán játszott, a hangszere mellett kedvenc ruhái, szerettei fotója is mellé kerülnek a koporsóba, illetve a 4×4 méteres kriptába. Az biztos, hogy oláh cigány nyelven is elköszönünk tőle. A katolikus egyház imáival adjuk lelkét az Úrnak és cigányzeneszóval kísérjük a négylovas hintóban lévő koporsóját utolsó útjára – mesélte a pompás temetés részleteit a lapnak Lendvai.

Kiemelt kép: Kozák László Grófo