A pest-megyei Dunaharasztinál az 51-es út körforgalmában vasárnap este hirtelen kivilágítatlan lovasok tűntek fel. Nagy baj lehetett volna, ha az autós nem veszi észre őket. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Meglepő felvétel került fel a bpiautosok.hu oldalra. A videó készítője azt írta, hogy „Dunaharasztin az 51-esen készült a felvétel tegnap este. Még a lovas nézett rám csúnyán a lóról, hogy nagyobbat fékeztem a megszokottnál. Az nem jut eszébe, hogy valami világító berendezést rakjon a lovaira – írja.

A felvételt készítő Andrásnak igaza van, hiszen mindenkire, aki közúton, vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton lovagol, tekintet nélkül arra, hogy szilárd burkolatú, illetve földútról beszélünk, a KRESZ szabályai érvényesek – írja a portál.

Az állatot hajtónak, illetőleg vezetőnek – ha a lakott területen kívüli út úttestjén vagy leállósávján tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt, ruházatot kell viselnie.

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az állat, illetőleg állatcsoport bal oldalán előre fehér vagy sárga fényt, hátra piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

A felvételen látható lovasok alig voltak észrevehetőek, nem nehéz belegondolni mi történt volna, ha az autós nagyobb lendülettel gurul be a körforgalomba, hiszen úgy tűnt nincs ott más jármű, aztán a sötétből előbaktatott három lovas a dunaharaszti alkonyban.

Kiemelt kép: részlet a videóból