Elismerte a szegedi egyetem rektora, hogy koronavírussal fertőződött. Rovó László azt állítja, azzal, hogy betegeket műtött, nem fertőzte meg pácienseit.

Szombaton derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektorának pozitív lett a koronavírustesztje. Rovó László Ausztriában síelt, majd nem karanténba vonult, hanem műtött és bejárt az egyetemre. Erről a LikeNews.hu ebben a cikkében írt.

A Szegedi Tudományegyetem rektora, most közleményben ismerte el, hogy valóban pozitív lett a koronavírustesztje.

Rovó László azt írja, nem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe, és kizártnak tartja, hogy valamelyik páciensének továbbadta volna a fertőzést.

A teljes közleményt változtatás nélkül közöljük:

Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz.

Egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vettem részt Dél-Tirolban a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkeztem haza. Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

Mindemellett a hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki.

Végül: miután észleltem magamon a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok.

Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.

Prof. Dr. Rovó László
a Szegedi Tudományegyetem rektora

Az Index rákérdezett a részletekre

Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatójára az Index több kérdést küldött a témában. Például az szerették volna tudni

  • egy külföldről hazaérkezett orvosnak, miért nem kellett karanténba vonulnia?
  • egyáltalán miért mehetett külföldre egy orvos, amikor kollégáinak meg van tiltva, hogy elhagyják az országot?
  • számíthat-e bármilyen szankcióra a szegedi rektor?

Müller Cecília mindössze annyit válaszolt, elvégezték a kontaktvizsgálatokat, és több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt, az érintettek házi karanténban vannak.

Kiemelt kép: Dr. Rovó László – Forrás: TV2