Durván megverte társát a Somogy megyei Zita Gyermekotthonban egy fiú. A bántalmazásról videó készült, ezen jól hallatszik, hogy a megvert fiatal vérzik és könyörög, hogy ne bántsák. A videó készítője kifejezetten élvezte, amit látott. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

A bántalmazás azért kezdődött, mert Karcsinak, így hívják a videóban a verekedő kamaszt nem tetszik, hogy társa áll a szoba közepén, majd izomból hasba rúgja. Szobatársa erre összegörnyedve kéri, hogy ne bántsa, de a bántalmazás tovább folytatódik.

A tinédzser fiú ezután társa kezét kezdi olyan erővel kicsavarni, hogy a fiú azért könyörög neki, „ne törje el karját”, de erre megint fejbe rúgják. A helyzetet Karcsinál csak a videót készítő harmadik gyerek élvezi jobban, aki arra biztatja barátját, ne hagyja abba, „csinálja már!”.

Erre a verekedő teljes erőből, ököllel vágja hátba a fiút, aki megint azért könyörög, hogy ne bántsák. De megint felállítják, és izomból orron rúgják, a fiúnak vérezni kezd az orra és szinte könyörög, hogy ne bántsák.

Az Index információi alapján a Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást. Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy kezdeményezték-e a fiú letartóztatását. Később a Police.hu-ra tettek ki egy közleményt, amiben már azt írták, hogy a nyomozók a sértettet és a gyermekotthonban további tanúkat hallgattak meg. 

A beszerzett bizonyítékok alapján a két feltételezett fiatalkorú elkövető egyikét gyanúsítottként hallgatják ki, míg társával szemben körözést rendeltek el − közölte a rendőrség. A portál úgy tudja, a rendőrség a verekedő fiút keresi, aki vélhetően időközben megszökött a gyermekotthonból. 

A bántalmazás a Somogy megyei Zita Gyermekotthonban történt, Tomorné Huber Éva igazgató azt mondta, az ügyben csak a felettes szerv nyilatkozhat. A minisztérium sajtóközleményben reagált a bántalmazásra. Ebben azt írják, hogy az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára „január 10-én éjfél után 13 perccel szerzett tudomást a videofelvételről.”

A legrövidebb időn belül belső vizsgálatot rendelt el és a gyermekvédelmi intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, Benedek István Zsolttól azonnal tájékoztatást kért a gyermek jelenlegi állapotáról és vizsgálat lefolytatására utasította. Hozzátették, hogy a gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben.

Korábban egyébként ombudsmani vizsgálat is folyt a gyermekotthonban. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az OPCAT-ellenőrzések keretében 2016-ban vizsgálta a kaposvári intézményt és súlyos problémákat tárt fel. A jelentés szerint a speciális gyermekotthon túlzsúfolt volt, az épület és a lakóhelyiségek le voltak rohadva, belül letépett kilincsek, kilyukadt ajtók, vizes falak, széttört bútorok, a gyerekek között pedig általános volt az erőszak. Úgy látszik nem sok minden változott három év alatt.

Kiemelt kép: részlet a videóból