Mint ahogyan azt a LikeNews.hu is megírta elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja. Törőcsik Mari 85 éves volt.

Hosszú ideje betegskedett

A színésznő már hosszú ideje betegeskedett, lapunk legutóbb március 15-én számolt be róla, hogy Törőcsik Mari kórházba került. Mint akkor megírtuk a színművésznő még a kapun sem lépett ki, nehogy elkapja a koronavírust. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Akkor ezt mondta Bodrogi Gyula

Törőcsik Mari állapotáról, akkor volt férje, jó barátja Bodrogi Gyula is megszólalt, aki elmondta, hogy korábbi betegségei miatt szorul ápolásra a színésznő, ám jól van. Törőcsik Mari szervezete azonban péntek hajnalban feladta a küzdelmet.

Orbán Viktor is gyászolja

A magyar színjátszás legendás alakját Orbán Viktor miniszterelnök is gyászolja, aki azt írta a közösségi oldalán: „Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!” – utalva ezzel Törőcsik Mari egyik legkultikusabb filmjére, a Körhintára.

Itt a teljes poszt:

Karácsony Gergely is búcsúzik

„Bár a művészetekben talán értelmetlen a rangsor, mégis kétség nem férhet hozzá, a legnagyobbak egyike hagyott itt bennünket. Törőcsik Mari színészkirálynő volt, a Nemzet Színésze, így nagybetűkkel. Mindent tudott, amit színész tudhat és még annál is többet, de ami a legfontosabb, mindenkit meg tudott szólítani, mindenkire hatással volt. Szerencse, hogy gazdag és tartalmas életében hazája (állami díjai és kitüntetései mellett 2005 óta Budapest díszpolgára is volt) és a szakma számtalan elismerése mellett közönsége szeretetéből is bőven jutott neki. Törékeny alakja, ércesen is selymes hangja, hatalmas tehetsége emlékeinkben él tovább. Isten nyugosztalja Törőcsik Marit!” – írja posztjában Budapest főpolgármestere.

Itt a bejegyzés:

Gyurcsány Ferenc is elköszönt tőle

„Körhinta az élet. Megállíthatatlan körforgás, de egyszer kirepülünk. Elfogy az emberi akarat, az erő, jön a megállíthatatlan végzet. Ez történt a csodálatos Törőcsik Marival.A nagy generáció egyik legnagyobbjával. Mostantól Gobbi Hildával eregetik a cigarettafüstöt, nekik már szabad. Bennünk meg marad elillanásuk fájdalmas emléke. Legyen áldott, művésznő.” – írja posztjában az ex-miniszterelnök.

Itt a bejegyzés:

Mesterházy Attila is közösségi oldalán búcsúzott

„Nyolcvanöt éves korában elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész.Nyugodjék békében!” – írja a politikus, aki egy fiatalkori képet csatolt a művésznőről:

Pótolhatatlan egyéniség

Törőcsik Mari személyében a magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk – hangsúlyozza a Nemzeti Színház közleményében, melyből az is kiderül, hogy a színház a művésznőt saját halottjának tekinti.

Több könyv is megjelent az életéről

A Nemzeti Színház 2015 novemberében gálával és kiállítással ünnepelte a betegséggel küzdő színésznő nyolcvanadik születésnapját, aki könnyeit törölgetve nézte végig kollégái, barátai őt köszöntő előadását, az évforduló alkalmából pedig így vetett számot: “nekem szép és gazdag életem volt”. Ez alkalomból jelentették be a nevét viselő ösztöndíj megalapítását fiatal, tehetséges színinövendékek támogatására. Törőcsik Mari pályájáról és civil életéről több könyv is megjelent. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Törőcsik Mari – Forrás: MTVA interjú, Youtube-videó