Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 397 342 fő a beoltottak száma, ebből 406 746 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

3456 új fertőzött

3456 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 532 578 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

195 a halálos áldozatok száma

Elhunyt 195 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett. 

A gyógyultak száma

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 359 061 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 156 096 főre emelkedett.

A kórházban ápoltak száma

10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen. 

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. Ma újabb kínai vakcina szállítmány várható.

Több országban felfüggesztik az AstraZenecát

Mint ahogyan arról a napokban a LikeNews.hu hírportál is beszámolt több ország is bejelentette, hogy felfüggesztik a brit AstraZeneca vakcinával való oltást, arra hivatkozva, hogy nagy a kockázata a vérrögképződésnek. Időközben az Európai Gyógyszerfelügyelet és az AstraZenecat gyártó cég is közleményt adott ki, ennek ellenére számos térség jelentette be az elmúlt napon, hogy nem oltanak átmenetileg a szérummal. Most kiderült Magyarországon folytatódik-e az oltóanyag alkalmazása.

Romániában visszamondták

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon – közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV). Ez a szám pedig azóta 33 ezerre növekedett.

Dániában felfüggesztették

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta Dániában sem lehet átmenetileg oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet. 

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. 

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket.

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZenecát adták be

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Nincs elegendő bizonyíték

Az MHRA vezető szakértője szerint a vérrögképződés nem szokatlan jelenség, és természetes okai is vannak. Hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szoros figyelemmel követi az ügyet, de megismételte: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem erősítik meg, hogy az AstraZeneca-oltóanyag lenne a dániai vérrögképződéses esetek oka.

Megszólalt a vállalat

Mindezek után pár nappal ezelőtt megszólalt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport. A vasárnap este Londonban kiadott nyilatkozatának előzményeként az elmúlt napokban több ország – Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, vasárnap pedig Olaszország és Írország is – az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről döntött, miután vérrögképződéses esetekről érkezett bejelentés az e vakcinával beoltott néhány páciens esetében.

Nincs bizonyíték arra, hogy kockázatos volna a beadása

Az AstraZeneca azonban vasárnapi közleményében hangsúlyozta: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

A napokban tömegesen mondták jelentették be az országok, hogy nem oltanak az AstraZenecával

Mindezek ellenére a napokban több ország is, nevezetesen Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország és Szlovénia is bejelentették, hogy felfüggesztik a szérum használatát. Őket megelőzően pedig mint írtuk a dánok is bejelentették ugyanezt, illetve a norvégok, a bolgárok, az írek, és az izlandiak hasonlóképpen jártak el.

Románia folytatja az alkalmazását

Mint azt fentebb írtuk Romániában több ezren mondták vissza az AstraZeneca vakcinát ennek ellenére az ország nem függesztette fel a vele való oltást. A román egészségügyi szakemberek az oltáskampány koordinációs tanácsának hétfő esti rendkívüli ülésén úgy értékelték: vállalható szintű kockázat és beoltatlan lakosságénál nem rosszabb arány az, hogy 17 millió AstraZenecával beoltott ember közül 37 esetben tapasztaltak vérrögképződést, amelyekről egyébként nem bizonyosodott be, hogy összefüggésben állnának az oltással.

Itthon is folytatódik az AstraZenecával való oltás

Ezt Müller Cecília közölte tegnap az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos elmondta több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával. A vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával, Müller azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus betegség is vérrög képződéssel jár. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor