Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon – közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Dániában felfüggesztették

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta Dániában nem lehet mostantól oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. 

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. IDE KAPCSOLÓDIK: Felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, ezért!

Ezt mondja az oltóanyagbiztonsági igazgató

Phil Bryan, az MHRA oltóanyagbiztonsági igazgatója a felügyelet által csütörtök délután ismertetett felhívásában azt kérte, hogy mindenki, akit az egészségügyi hatóságok oltásra hívtak be, adassa be magának az oltóanyagot.

Vérrögöt képezhet?

A közlemény előzményeként Dániában elővigyázatosságból két hétre felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több K érkezett arról, hogy vérrög képződött egyes beoltottak szervezetében. NE HAGYD KI! Döbbenetes dolgot vettek észre a kutatók, erre jöttek rá a brit koronavírus mutációval kapcsolatban

Ezt mondják a dán egészségügyi hatóságok

A dán egészségügyi hatóságok is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelenleg nem lehet olyan következtetést levonni, amely szerint összefüggés lenne az oltás és a vérrögképződés között.

Semmi nem erősíti meg

A brit gyógyszerfelügyelet oltóanyagbiztonsági igazgatója csütörtöki közleményében szintén kiemelte: semmi nem erősíti meg, hogy a Dániában észlelt vérrögképződéseket az AstraZeneca oltóanyaga okozta volna. FONTOS! Több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZenecát adták be

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Nincs elegendő bizonyíték

Az MHRA vezető szakértője szerint a vérrögképződés nem szokatlan jelenség, és természetes okai is vannak. Hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szoros figyelemmel követi az ügyet, de megismételte: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem erősítik meg, hogy az AstraZeneca-oltóanyag lenne a dániai vérrögképződéses esetek oka. NE HAGYD KI! Növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát

Decembern végén engedélyezték

Az MHRA december 30-án engedélyezte az Oxford/AstraZeneca-vakcina forgalmazását, és az oltóanyag alkalmazása január 4-én kezdődött az Egyesült Királyságban.

December 8-án indult a brit oltási kampány

A december 8-án indult brit oltási kampányban az Oxford/AstraZeneca-vakcinát, valamint a Pfizer gyógyszergyár és a BioNTech biotechnológiai vállalat közös oltóanyagát használják. ÉRDEKES! “Szeretek a polgárpukkasztó dolgokat kitalálni” – Elképesztő fricskával vágott oda a korlátozó intézkedéseknek ez a fiatal műkörmös lány – fotó

Ennyien kapták meg a vakcinát

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint országszerte eddig csaknem 23 millióan kapták meg az első adagot valamelyik vakcinából; a második dózist 1,25 millió embernek adták be.

Az Európai Gyógyszerügynökség is reagált

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön. NE HAGYD KI! A Pepco hallgat, a kommetelő tömeg háborog – Vajon meddig fokozódik még a diszkontlánc körüli botrány?

Nem szerepel a mellékhatások között

Az uniós ügynökség  hangsúlyozta, hogy  a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható.

Ezt emelték ki

Kiemelték: a szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá. PÁR NAPJA TÖRTÉNT: Hogy is van ez? Romániában felső korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca vakcinát

Ez történik most Romániában

Hiába állítják sorra a gyógyszerfelügyeletek, hogy nincs gond az AstraZeneca vakcinával, Romániában mégis eddig kilencezren mondták le azt. Erről a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) számolt be a közösségi oldalán. A testület közösségi oldalán válaszolt pénteken az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatos lakossági kérdésekre.

Megingott a bizalom

Ezek egyike azt firtatta: mennyire ingott meg Romániában a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinában, miután több európai ország felfüggesztette használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt. A CNCAV számszerűsített válaszához azt is hozzátette, hogy az AstraZenecára vonatkozó 200 ezer  előjegyzéshez képest a visszalépők aránya “mindössze” 4,5 százalék. KAPCSOLÓDÓ: Meghalt egy nővér nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát – egyelőre kivonták azt az adagot az oltási programból

Elővigyázatosság

A romániai oltáskampányt koordináló bizottság csütörtök este úgy döntött, hogy “elővigyázatosságból” egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag megmaradt AstraZeneca vakcinát, amely ugyanabból a szállítmányból származik, és amelynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást.

81600 adatok kapott Románia

A CNCAV azonban nem állította le az AstraZenecát használó oltóközpontjainak tevékenységét, a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják. A kérdéses szállítmányból Románia 81 600 adagot kapott, és ebből már több mint 77 ezer adagot felhasznált. EZ IS ÉRDEKELHET: Többen is szerencsét próbáltak a lemondó sms ellenére – Elmentek a kijelölt oltópontra és gond nélkül megkapták az AstraZenecát

Volt haláleset is

A román média kiderítette, hogy ebből a szállítmányból származó vakcinával oltották be azt a 47 éves zsílvásárhelyi (Targu Jiu) férfit is, aki másnap szívinfarktusban elhunyt. Valeriu Georghita, az oltáskampány vezetője az esetről elmondta: nem lehet ok-okozati összefüggést kimutatni az oltás és a haláleset között, a boncolás pedig megállapította, hogy – bár nem tartották nyilván krónikus betegként – az áldozatnak korábban is volt már szívinfarktusa.

Ezt mondja a miniszterelnök

A lakosságot megnyugtatandó Florin Citu miniszterelnök pénteki sajtónyilatkozatában rámutatott: Európában már több mint ötmillió embert oltottak be AstraZenecával, Nagy-Britannia pedig ezt az oltóanyagot használja a teljes lakosság immunizálására. Úgy értékelte: meg kell bízni a szakértőkben, az Európai Gyógyszerügynökségben. “Semmi sem változott”, Romániában valamennyi vakcinatípussal folytatódik az oltáskampány, és természetesen figyelemmel kísérik az esetleges mellékhatásokat – mondta.

Így értékelt a kormányfő

A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta, és “terrorcselekményhez” hasonlította azt az ellenkampányt, amely több mint egy éve megkérdőjelezi a járvány megfékezésére irányuló összes kormányzati erőfeszítést. Citu úgy értékelte: az államhatalmat próbálják meg aláásni azok, akik a maszkviselés, távolságtartás ellen kampányolnak, az oltások ellen hergelnek.

Az olaszok is leállították vele az oltást

Előzőleg Dánia döntött úgy csütörtökön, hogy elővigyázatosságból két hétre felfüggesztik az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Öt másik európai országban is ilyen intézkedést hoztak, de csak az ABV5300 jelzésű szállítmányra vonatkozóan. Hozzájuk csatlakozott Olaszország is, amely az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást tiltotta meg. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: AstraZenece – Forrás:  MTI/Balázs Attila