Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak. 

9288 új fertőzött, elhunyt 258 beteg

9288 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 995 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1512-en vannak lélegeztetőgépen

 A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 410 565 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 230 161 főre emelkedett. 12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. 

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 20,6%-ot szemben a 11,5%-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már megkapta az oltást. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Szputnyikkal, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. 

Elkezdődött a pedagógusok oltása is

Ma elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok kampányszerű oltása a kórházi oltópontokon. A katonai oltóbuszokon folytatják a kistelepüléseken regisztráltak oltását. Ma este újabb AstraZeneca szállítmány várható.

Már nem csak gyógyszertárban kapható a Favipiravir

A Favipiravirt  a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Hatékony a gyógyszer

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában – tudatták. OLVASD EL! Megszólalt az EMMI a Favipiravir terápia hatásosságával kapcsolatban

Segíti az enyhe és középsúlyos tüneteket produkáló betegeket

Azt írták, hogy a tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát.

Mihamarabbi alkalmazás

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.

Ingyenesen kiváltható

Hozzátették, hogy a gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a covid-ambulanciákon. OLVASD EL EZT IS! Koronavírus: csúcson a halálos áldozatok száma, rengeteg a kórházi kezelt, közel 1500 embert lélegeztetnek, közben kezdődik a tanárok oltása

Magzat- és májkárosító hatás

Elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése is – emelték ki.

Nem szűnik meg a karanténkötelezettség

“Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését. Arra kérünk minden koronavírusos beteget, hogy ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, hisz az jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, valamint a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét” – fogalmaztak a közleményben.

Hozzátartozó, vagy ismerős segítsen

A gyógyszer kiváltásához kérjék hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, hisz TAJ-szám “bemondásával” is ki lehet váltani a gyógyszert – hívták fel a figyelmet. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter