Mint megírtuk február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a középiskolákban is marad az online oktatás – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs döntését. Hangsúlyozta: az a célja, hogy 2021 kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak.

A kereteket fenn kell tartani, 2021-ről ezt mondta

Amíg nincs elegendő vakcina, addig ezeket a kereteket fenn kell tartani – mondta a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor: nem egyszerűen el akarja hárítani a válságot, hanem azt akarja, hogy 2021 egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak. Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat – fogalmazott Orbán Viktor.

IDE KAPCSOLÓDIK:

Az általános iskolákban is online oktatást szeretne a PDSZ

„Az operatív törzs a mai napon a kormány felé azt a döntést fogalmazta meg, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskolák esetén hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet” – mondta tegnap Maruzsa Zoltán, államtitkár.

A PDSZ részben ért csak egyet

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke ezt követően az ATV híradónak elmondta, hogy ez a lehető legésszerűbb döntés, amit meg lehetett hozni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban csak részben örül Maruzsa bejelentésének.

„A PDSZ nem csak azzal ért egyet, hogy digitális formában menjen tovább középfokon az oktatás, hanem mi azt szeretnénk, hogy az általános iskolákban is ez történjen. Hiszen egy egyre durvában terjedő vírusvariánssal állunk most szemben” – mondta Nagy Erzsébet, választmányi tag.

A kormány nyújtson támogatást

A szakszervezet szerint ha a kormány továbbra sem tervez támogatást nyújtani a gyerekükkel otthon maradó szülőknek, akkor legalább gondolják át, hogy a felső tagozaton rendeljenek el digitális oktatást.

Ezt mondta Orbán Viktor a vakcináról

A koronavírus elleni vakcináról szólva a miniszterelnök közölte: szeretne mindenkit megnyugtatni, az oltások biztonságosak és szükségesek, és ha sor kerül rá, ő is beoltatja magát.

Február 1-ig tartanak a korlátozások

“A fennálló intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítjuk, minden élet számít, a járvány még erős, egyelőre úgy érzem, megfékeztük, de még mindig komoly veszélyt jelent” – jelentette ki, illetve hozzátette, február elseje körül még kiderül, hogy állunk.

Ezek a szigorítások maradnak

Ez azt jelenti, hogy a szórakozóhelyek továbbra is zárva maradnak, az éttermekből csak elvitelre, illetve házhozszállítással lehet rendelni. Továbbá este 19 óráig maradhatnak nyitva az üzletek és este 8 után is érvényes lesz a kijárási korlátozás.

17 millió vakcinát igényeltek

“Csak karnyújtásnyira van a győzelem” – mondta, mivel egyre több vakcina fog érkezni az országba, egyre több országgal tárgyalnak. 17 millió adagról szóló megrendelést adtak le.

Az idősotthonokban is oltanak

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy több mint 42 ezer egészségügyi dolgozót sikerült már beoltani. Megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását, minden 150 főnél több személynek otthont adó időotthonokban oltanak. Egyelőre 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett az országba.

Ő is beoltatja magát

“Az oltások biztonságosak és szükségesek” jelentette ki, majd hozzátette: “Én is be fogom oltatni magam, amikor sor kerül rá” – mondta Orbán Viktor.

Kiemelt kép: Illusztráció