Egészségesen táplálkozol, sportolsz és még a vitaminpótlásra is ügyelsz, mégis úgy érzed, hogy valami nincs rendjén? Sokszor érzed magad kimerültnek, fáradtnak, lehangoltnak? Akkor lehet, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz, ami most a koronavírus-járvány idején különösen nagy baj, hiszen számos kutatás támasztotta már alá, hogy a D-vitaminnak kulcsszerepe van a betegség egyénre hatott lefolyásában.

Világméretű probléma

A helyzet az, hogy a probléma világméretű, így egyáltalán nem lenne furcsa, éppen ezért talán itt az ideje, hogy csekkold vajon téged is érint-e a probléma. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, akkor elképzelhető, hogy a D-vitamin szinted a normális érték alá zuhant, amit azonban sürgősen pótolnod kell. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fokozott izzadás

Ez furcsán hangozhat, mégis az egyik legjellemzőbb tünet a D-vitamin hiányban szenvedőknél. Ha nyugalmi állapotban vagy kisebb, minimális mértékű fizikai terhelés során is erős izzadást tapasztalsz, akkor mindenképpen kezdj el gyanakodni. Ilyenkor érdemes lehet megnézetned, hogy megfelelő-e a D-vitamin szinted és amennyiben az a normális mérték alá csökkent, úgy fontos, hogy gondoskodj a pótlásáról.

Állandó gyengeség érzet

A D-vitamin hiány sajnos hosszútávon folyamatos kimerültséghez vezethet, még akkor is, ha te napi szinten 6-8 órákat alszol. A megfelelő D-vitamin mennyiség ugyanis fenntartja a szervezet erejét kortól, illetve nemtől függetlenül. Egyes kutatások például szoros összefüggést mutatnak a D-vitamin mennyisége és az izmok erőssége között, ugyanis bebizonyították, hogy a 60 év körüliek körében 20 százalékkal csökkent az izmok gyengesége a megfelelő D-vitamin mennyiség bevitele mellett. A táplálék kiegészítő rendszeres szedése ugyanis már akár hat hónapon belül képes leszámolni az izmok állandó gyengeségével.

Törékeny csontok

30 éves korunk tájékán sajnos megáll a szervezet csontépítő folyamata, a D-vitamin hiány pedig felgyorsíthatja a csontritkulás tüneteit. Vagyis éppen ezért feltétlenül fontos, hogy gondoskodj a D-vitamin megfelelő pótlásáról, ám sajnos ez csupán élelmiszerekből nem fedezhető, még akkor sem, ha te a lehető legegészségesebben étkezel. A megfelelő bevitel érdemes három oldalról megközelíteni: napozás, táplálék kiegészítők alkalmazása és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása.

Krónikus fájdalmak

A csontokban jelentkező szűnni nem akaró fájdalom oka sok esetben nem más, mint a csontlágyulás. Azonban a betegségben szenvedők körében egyértelműen kimutatták a D-vitamin hiány jeleit, ez pedig azt jelenti, hogy az elégtelen, kevés bevitel folyamatos fájdalmat generál az ízületekben, illetve az izmokban. Ha a kellemetlen, fájó tüneteket hetek óta tartanak, akkor fontos lehet felkeresned a háziorvosod és megtudakolnod, hogy nem-e D-vitamin hiány áll a háttérben. Fontos például tudnod, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel képes megelőzni az edzés utáni izomlázat is, sőt a csontok regenerációs idejét is csökkenti, szóval már csak ezért is megéri alkalmazni.

Lehangoltság érzés

Biztos te is érezted már úgy, hogy a világ összeesküdött ellened, ám tudnod kell, hogy a folyamatos lehangoltság érzés, a depresszió szoros összefüggésbe hozható a krónikus D-vitamin hiánnyal. Éppen ezért, ha nem jutsz megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, akkor az jelentős hatással lehet a közérzetedre és persze hosszútávon az egészségi állapotodra is, így fontos, hogy gondoskodj a megfelelő pótlásról.

A koronavírus és a D-vitamin kapcsolata

A D-vitamin bevitele, most a koronavírus járvány idején fokozottan fontos, ugyanis egyes kutatások szerint a betegség sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet a megfelelő D-vitamin szint esetén.

Ezt mondta korábban a D-vitaminról Szlávik János

Korábban Szlávik János szólt az általában immunerősítő hatású szerek – a C- és D-vitamin, a cink és a szelén – szedésének fontosságról is, hozzátéve, hogy napi 2000-3000 egység D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben.

Immunerősítő hatás

Feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet – írták korábban  a Semmelweis Egyetem közleményében.

Kisebb eseéllyel halnak bele

A megfigyelés szerint azok a 40 évesnél idősebb betegek, akiknél megfelelő D-vitamin-szintet mértek, 51,5 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok a betegek, akiknek a szervezetében hiány volt ebből az anyagból.

Szerepe lehet a D-vitaminnak

Dr. Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója a legutóbb így nyilatkozott: “A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is – mondta, majd így folytatta:

Korokozó-ellenes fehérjéket segíti

Úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol. Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá” – tette hozzá a klinikus.

Napi D-vitamin bevitel

“Ha a nyári időszakban napi negyed, vagy fél órát eltöltünk a napon, a téli hónapokban pedig a háziorvos által felírt napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint szedünk, akkor a D-vitamin -szintünk egész évben a megfelelő tartományban marad” – írja a Semmelweis Egyetem Masszi Tamást is megszólaltató közleménye.

Ezt kell tudni a D-vitaminról

A D-vitamin (kalciferol) ultraibolya sugárzás hatására a szervezetben is képződhet a koleszterin segítségével, annak előanyagaiból. Ilyenkor D3-vitamin jön létre, míg D2-vitamint növények tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerekben pedig mindegyiket megtalálni. A legjobb forrást a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek jelentik – írja a Házipatika.hu

Nehéz túladagolni

A gyerekeknél vigyázni kell vele, de felnőttek esetében a túladagolás veszélye csak az igen nagy mennyiségű, mesterséges bevitel esetén áll fenn. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik, túladagolási tüneteket pedig csak az ajánlott mennyiség százszorosának hosszú időn át tartó szedése okoz.

Miben van D-vitamin?

Lazac, hering, tonhal – mind remek források, hetente legalább kétszer 150 grammnyi mennyiséget érdemes belőlük fogyasztani. Egy tojássárgája körülbelül hét százalékát tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiségnek, és a benne lévő zsír segíti a felszívódást is. Ajánlások szerint egy egészséges ember nyugodtan elfogyaszthat napi egy vagy két tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszintje miatt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A LikeNews koronavírussal kapcsolatos eddigi híradásait itt éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik