4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 130  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 

Elhunyt 107 beteg

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 902 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 319 691 fő, az aktív fertőzöttek száma 89 537 fő. 5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 563 601 fő kapott oltást, közülük 244 407 fő már a második oltását is megkapta.

Továbbra is oltanak

 háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.

Jelen van a dél-afrikai mutáció

A járvány harmadik hullámát okozó brit típusú koronavírus-variáns mellett már bizonyítottan jelen van hazánkban a védőoltásokkal szemben is ellenállóbb dél-afrikai mutáció is.

Itt azonosították a mintát

Az eddig egyetlen mintát a Neumann Labs-ben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették. 

Egyre nagyob ütemben terjed a brit mutáns

Míg az utóbbi hetekben a Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratóriumban elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét – és az elmúlt napokban már az esetek 90%-át! – a brit mutáns okozta, dél-afrikai vagy brazil variánst nem találtak. Egészen mostanáig.

A dél-afrikai mutáns

A diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett új PCR tesztje a napokban egy vizsgált személy esetében már bizonyítottan kimutatta dél-afrikai koronavírus-variáns jelenlétét, ami feltehetőleg azt jelenti, hogy már ez a mutáció is több embert megfertőzött hazánkban.

Már több uniós tagállamban jelen van

„A dél-afrikai mutáns jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Ausztriában, nálunk eddig nem azonosítottak ilyen esetet. Az általunk bevezetett új, kombinált PCR teszttel azonban sikerült azonosítani a mutációt, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Áder Jánost is beoltották

Megkapta a koronavírus elleni védőoltást Áder János köztársasági elnök, aki a közmédiának pénteken nyilatkozott erről.

Ezt kérdezte Szlávik doktotról és a háziorvosától

Az államfő elmondta: néhány héttel ezelőtt Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának és háziorvosának is feltette a kérdést, ha várnia kellene – mert csak akkor kerül sorra – a Pfizer vagy a Moderna vakcinájára “szeptemberig, októberig, vagy holnap, holnapután” megkaphatja az orosz vagy a kínai vakcinát, mit javasolnak. Erre mindketten azt válaszolták: “minél előbb oltani, minél előbb megkapni az oltást” – fűzte hozzá Áder János.

A kínai vakcinát kapta meg

A köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI, Árvai Károly