A súlyos koronavírus-fertőzöttek és az egyéb, nagy kockázatú betegek intenzív terápiás ellátását segítő csúcskategóriás betegágyakat kaptak országszerte a kórházak, köztük a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.

Ennyi ágy érkezett

A közlemény szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) országosan harminc ilyen, egyenként csaknem 20 millió forintba kerülő terápiás ágyat juttatott el több intézménybe. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Komplex funkciók

A modern eszköz jóval többet tud, mint egy hagyományos kórházi intenzíves ágy, komplex funkciói a súlyos állapotú fekvőbetegek hatékony és kíméletes mozgatását, lélegeztetését, és rehabilitációját segítik. A matracba integrált légpárnák programozott, személyre szabott felfújásával és leeresztésével a nap 24 órájában tudják biztonságosan forgatni, finoman rázni a beteget – írja az MTI.

Segít a koronavírusos betegek ápolásában

Az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója, Babik Barna hangsúlyozta, hogy az intenzíves ellátásra szoruló koronavírusos betegek kíméletes és rendszeres mozgatása a sikeres terápia lényeges eleme.

EZT IS OLVASD EL!

Ezt mondták a brit kutatók a fertőzés elterjedtségéről

Ilyen hatással van a légzésre

A professzor kifejtette, a speciális légzésterápiás rendszer kifejezetten a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenti, és támogatja a tüdő gázcsere funkcióját. A gyakori, kíméletes testhelyzet-változtatás, a beteg rendszeres forgatása növeli a túlélési, gyógyulási esélyeket – mutatott rá a szakember.

Információval is szolgáltat

Az ágyba épített elektronikus rendszer 35-féle releváns információt szolgáltat a beteg egészségügyi paramétereiről, valamint az ágy biztonsági állapotáról az egészségügyi dolgozóknak.

FRISS! Az orosz vakcinával oltották be dr. Merkely Bélát

Náluk különösen kiválóan alkalmazható

 A professzor szerint ez az “okos ágy” kiválóan alkalmazható az egyébként is nehezen mozgatóható túlsúlyos, magas kockázatú koronavírusos páciensek intenzíves ellátása során éppúgy, mint az egyéb, kritikus állapotú betegek terápiájánál. Nem kell manuális segítség még ahhoz sem, amikor rögzítőpárnákkal kibiztosítják a beteget.

Jelentős segítség

Az automatikus betegmozgató rendszer jelentősen segíti az amúgy is nagy fizikai és pszichés terhelés alatt álló egészségügyi szakdolgozók munkáját. Ezt mondták a brit kutatók a fertőzés elterjedtségéről

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay