Hatásosnak tűnő oltóanyagot fejlesztett ki az Oxfordi Egyetem az új típusú koronavírus ellen. Az RTL beszámolója szerint majmoknál működött, nem kapták el a vírust, most a vakcina emberi tesztelése kezdődött el – jelentette be a brit egészségügyi miniszter.

Az új oltóanyagok kidolgozása rendszerint éveket vesz igénybe, ám ezúttal néhány hónap alatt sikerült kifejleszteni a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinát. Matt Hancock miniszter nem tett utalást arra, hogy az oltás mikortól lesz tömegesen alkalmazható, csak annyit mondott, elkezdődött az oltóanyag próbaidőszaka.

Az RTL Klub információi alapján 6000 emberen fogják tesztelni és szeptemberre kész is lehet a hatásos szer. Az Oxfordi Egyetem mellett az egyik neves londoni kutatóegyetem, az Imperial College London is dolgozik a vakcina kifejlesztésén.

A brit egészségügyi miniszter közölte: a két egyetemnek a kormány 42,5 millió fontot (több mint 17 milliárd forintot) juttat a klinikai próbák finanszírozására, mert a brit kormány meggyőződése, hogy az oltás a legjobb eszköz a koronavírus leküzdésére.

A két egyetem vakcinafejlesztési programja ígéretes és gyors ütemben halad, és ehhez a kormány minden lehetséges támogatást megad. “Annak, hogy mi lehetünk az első ország a világon, amelyik sikeres oltóanyagot fejleszt ki, olyan óriási előnyei vannak, hogy én ezért hajlandó vagyok mindent megadni” – fogalmazott a brit egészségügyi miniszter.

Közben több fontos hír is érkezett a Gilead Sciences koronavírus kezelését szolgáló készítményéről, a remdesivirről, miután kiszivárgott, hogy a készítménnyel végzett kínai vizsgálatok alapján nem javult a kezelt betegek állapota, és a készítmény néhány beteg esetében jelentős mellékhatásokat eredményezett.

Ennek ellenére a japán kormányfő hétfőn jelentette be, hogy várhatóan hamarosan jóváhagyhatják a remdesivirt, az új koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen. Abe Sindzó a parlamenti tájékoztatója során csupán annyit árult el, hogy a gyógyászati jóváhagyás valószínűleg rövidesen meglesz.

MTI/LN – Kiemelt kép: MTI/Komka Péter