Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta.

5307 új fertőzött, elhunyt 256 beteg

5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1156 ember van lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. 9 848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Lazultak a korlátozások

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele a 2,5 millió beoltott volt. Eszerint a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Ezt jelentette be Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor az újraindítás következő lépcsőfokaként kinyithatnak a vendéglátó teraszok is. Április 19-én hétfőn kinyithatnak az óvodák és az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás, a felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én térhetnek vissza az iskolába. KAPCSOLÓDÓ! Orbán Viktor rendkívüli bejelentései: mégsem indul újra minden iskolai osztály, az éttermek teraszai viszont hamarosan nyithatnak

Mutatjuk a videót!

Ezt mondta Szlávik János

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás – erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton. OLVASD EL EZT IS! Szlávik János elmondta, mikorra alakulhat ki a nyájimmunitás

Ezt jelenti a 2,5 millió beoltott

Szlávik János szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen. Mint mondta, a több mint 2,5 millió beoltott embernek “már van hatása a járványra”, ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok. 

Az oltási hajlandóság

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – ez látszik más országok példáján is – egy idő után lanyhulni kezd az oltási hajlandóság, amit oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni.

Erre kell törekedni

Ugyanakkor kiemelte, arra kell törekedni, hogy minél több ember oltva legyen, megerősítve bennük az oltások hatékonyságát, hiszen amíg a lakosság többsége nem lesz oltva, bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek “nem érezhetik magukat szabadnak”.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly