Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, megkezdték az új típusú tömeges teszteléseket, melyeknek célja annak kimutatása, hány fertőzött van az országban és annak kimutatása, mekkora az átfertőzöttség. A tesztelés részleteiről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt csütörtök este az ATV-ben, azt is elmondta, hogy nemsokára lehet védőoltás, azt kötelezővé tenné mindenki számára.

A rektor elmondta, hogy két vonulata van a járványnak: egy folyamatosan lelaposodó, csökkenő fertőzöttség, de ezzel párhuzamosan a zárt közösségekben még mindig, egyetlen egy eset is lángra tud lobbantani egy kisebb járványt.

Azt sem titkolta, hogy minden kórházban lényegesen nagyobb számban találkoznak fertőzöttekkel, tünetmentes betegek több orvost is meg tudnak fertőzni. A megfertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, ebből egy hunyt el. Ez az arány a nemzetközi adatokkal is egybevág- szögezte le a rektor.

Merkely kérdésre válaszolva kijelentette, mindenképp menne strandra idén nyáron, a Balatonba tervezi a megmártózást.

Szerinte, ha a zárt közösségekben sikerül megfékezni a járványt, akkor jó irányba megyünk. Nem lehet teljesen kiszorítani a vírust, hiszen idővel a határokat is meg kell nyitni, de kontroll alatt lehet tartani.

A rektor szinte kizártnak tartja, hogy nyáron jelentősebb járvány legyen. A koronavírusok ismerten felsőlégúti betegséget okoznak, de ez egy új típúsú, nem tudjuk mennyire szezonális. Az infleunza annyival rosszabb, hogy mutációval más köpenyt vesz fel, de nem gondolja, hogy az új koronavírus ilyen lenne – magyarázta az orvos.

A magyar adatok alapján eltúzottnak nézhet ki a védekezés, de sok helyen, például Olaszországban, Egyesült Államokban tényleg pandémia van, ezért nem lehet túlreagáltnak gondolni a védekezést. Merkely szerint Észak- Olaszországban már decemberben ott lehetett a járvány.

A kórházi ágyak kiűrítése kapcsán azt mondta, hogy az észak-olasz helyzet volt előttünk, erre kellett készülni, nem tudták előre, mi lesz. Közölte, hogy a négy orvosi egyetem folyamatosan követte az eseteket, és azt érezték már az elején, hogy nálunk nem úgy terjed a járvány, mint nyugaton. Ekkor került ő az optimisták csapatába, de vannak olyan kollégák, akik a legrosszabbra készülnek, ez is teljesen érthető szerinte.

Az ország átfertőzöttségét vizsgáló tesztelés kapcsán meg kell nézni, most mennyi a fertőzött, és mekkora az a lakosság átfertőzöttsége. Erre nagyon érzékeny tesztjeik vannak: a már ismert PCR-tesztek és az ellenanyagot kimutató teszt. Azt nem tudják megmondani, hogy mennyi időre kapnak védettséget a koronavíruson átesettek.

Klinikailag valószínűtlen, hogy annyira nagy a fertőzöttek aránya, hogy maradnia a kell kijárási korlátozásnak- mondta a rektor. Ezzel a reprezentatív méréssel tudni fogják azt is, hogy ha valahol belobban a járvány, akkor hova kell nyúlni. 

Merkely szerint nem fog nyájimmunitás kialakulni, ha kialakul, akkor azt vakcina okozhatja. Merkely elmondta, hogy ő a vakcinában jobban hisz, mint a gyógyszerben. Szerinte a jelenlegi technológia fejlesztés mellett fél év-háromnegyed év kell a vakcinához. Az orvos kijelentette, hogy kötelezővé tenné az oltást, az időseket a veszélyeztetettség miatt, a fiataloknak pedig azért, mert ők a gyanútlan hordozók – írja az atv.hu.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán