5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

91 beteg meghalt

Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen, írják a koronavírus tájékoztató oldalon.

Bajban a Jahn Ferenc járványkórház: a főigazgató most ezt kéri az önkormányzattól

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a 20. kerület polgármesterének írt levelében az önkormányzattól kér segítséget, hogy defibrillátort, mobil ultrahang készüléket és izolációs betegszállító ágyat vásárolhassanak, ugyanis erre saját forrásuk nincs, eszközbeszerzési keretük kimerült.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI, NE HAGYD KI ŐKET!

Kimerült az eszközbeszerzési keret

Ralovich Zsolt főigazgató azt írta, hogy a kórház eszközbeszerzési kerete az év első felében már kimerült, de a járványügyi védekezéshez és a biztonságos betegellátáshoz szükség lenne néhány olyan eszközre is az alapvető felszereléseken kívül, amelyek minőségi fejlesztést és plusz biztonságot jelentenének.

Mobil ultrahang készülék

A levélből kiderül, hogy a koronavírusos vagy annak gyanújával érkező betegek esetében sokszor van szükség gyors diagnosztikai eljárásra, amelyet megkönnyítene egy mobil ultrahang készülék.

Defibrillátor és izolációs ágy

A koronavírussal esetenként együtt járó, akár életveszéllyel is fenyegető állapotromlás esetén újraélesztésre is szükség lehet, ehhez kellene még egy defibrillátor, a Covid-fertőzöttek biztonságos szállítását pedig nagyban segítené izolációs betegszállító ágy beszerzése.

15,5 millió forintot kér a polgármestertől

Ezért Ralovich Zsolt arra kérte Szabados Ákos kerületi polgármestert, hogy a korábban megítélt 20 millió forintos támogatás terhére segítse fenti, prioritást élvező eszközök beszerzését 15,5 millió forint értékben.

Mindeközben már a finishben lenne a vakcina?

Szintén itt a LikeNews-on írtunk róla, hogy egy Philadephiában élő magyar kutató, Karikó Katalin tette le a messenger RNS-módszer alapját, ami most az egyik legígéretesebb készítmény a koronavírus elleni védekezésben.

Szegedről költözött Amerikába

Karikó Katalin Szegedről költözött Amerikába, hogy ott folytassa a kutatást, amiben eleinte senki nem hitt. Olyannyira nem, hogy létszámleépítés miatt el is bocsájtották Szegedről, ezért is költözött el az ismeretlen Amerikába. Mindvégig hitt abban, amit csinál, sőt egyesek szerint Nobel-díjat érdemel évtizedes munkája.

Szegeden figyelt fel a technológiára

Az mRNS technológiára Karikó Katalin még szegeden figyelt fel, akkor jött rá, hogy mennyire hatékony módszer és gyorsan lehet vele oltásokat, gyógyszereket kifejleszteni.

Ezt mondta, most az RSN módszerről

Karikó Katalin az RTL Klub Fókuszában nyilatkozott arról, pontosan mit is takar az RNS-módszer. Maga az oltóanyag messenger RNS-t tartalmaz; ez az RNS nagyon könnyen lebomlik a szervezetben, ezért egy kis zsírburokba csomagoljuk be és ez lesz az, amit az izomba injekciózunk – magyarázta az RTL Klubnak Katalin.

Közben már előfoglalható a még el sem készült koronavírus-vakcina

Fokozott az érdeklődés a vakcina iránt, sőt Magyarországon már van is egy cég, amelynél előfoglalható.

Az előfolalás jogát árulják

A Nemzeti Oltóközpont (nem állami, hanem magántulajdonú cég, 13 éve van Magyarországon) azt írja a honlapján, hogy nem a majdani vakcinát árulja,  hanem az előfoglalás jogát, magyarán, náluk előfoglalható a vakcina. (Hasonlóan, ahogyan például az influenza elleni oltásnál van.) A majdan engedélyezett oltóanyagot piaci forrásból a gyártótól vagy gyógyszerforgalmazóktól szerzik be, ezt ígérik. Amennyiben több fajta vakcinához jut hozzá a cég, a páciens választhat, melyiket kívánja oltatni. Amennyiben egyik általa forgalmazott vakcinát se kívánja beoltatni a páciensük, úgy visszatérítik az előfoglalás díját. Ugyancsak visszakapja a pénzt az ember, ha a cég nem  jut jövő év végéig vakcinához, vagy bármi más okból nem tudja beoltani a pácienst.

Ennyibe kerül

Az előfoglalás díja személyenként 5 ezer forint. Ez nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségét, hanem ez a díj az oltás jogát biztosítja az előfoglaló személy számára. De az előfoglaló személy számára nem számítanak fel első ellátási díjat, ami kis híján 3 ezer forint lenne.

Kiemeltk kép: Illusztráció