Legalábbis január 3-ig biztosan. Az erről szóló kormányrendelet nemrégiben jelent meg, melynek értelmében mától egészen január 3-ig nem lehet közterületen alkoholt fogyasztani.

Szerda este jelent meg a rendelet

Szerda este jelent meg az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A Kormány 656/2020. (XII. 23.) Korm. rendelete a közterületen történő szeszesital fogyasztás év végi korlátozásáról

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. § 2020. DECEMBER 24. NAPJÁTÓL 2021. JANUÁR 3. NAPJÁIG AZON A KÖZTERÜLETEN IS TILOS SZESZESITALT FOGYASZTANI, AHOL EZT MÁS JOGSZABÁLY NEM TILTJA.
2. §

Január 3-án hatályát veszti

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. január 3-án hatályát veszti.

Szilveszterkor nem oldják fel a kijárási tilalmat

Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke is beszámolt szentestére, azaz mára feloldják a kijárási tilalmat, ám ez holnaptól már nem lesz érvényben, illetve fontos, hogy szilveszterkor sem lazítanak a korlátozásokon.

A tűzijátékok kérdése

Mint ahogyan azt itt a LikeNews hírportálon is megírtuk a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

Tilos árulni és használni

A közleményben emlékeztettek arra, hogy petárdát máskor sem lehet árusítani, de – mint írták – ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni.

150 ezer forintos bírság

Figyelmeztettek, hogy akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.

Halálos sérülést is okozhatnak

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök nagyon súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak, ezért a mentők szempontjából nincs biztonságos eszköz.

A Magyar Közlönyben időközben megjelent a rendelet

Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány elrendelte, hogy: A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet előírásait 2021. január 2-ig néhány eltéréssel lehet alkalmazni. Ezek közül az első, hogy nem adható ki a kormányrendelet 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély.

Boltokban lehet venni

A pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozások értelmezése szerint ha kihelyezett kontérekből nem is, de üzletekben továbbra is árusíthatóak különböző tűzijátékok.

Udvarban, teraszon lehet tűzijátékozni

A tűzijátékozás tiltása csak a közterületekre vonatkozik, tehát magánterületről, például a kertből vagy az erkélyről simán mehet a rakétázás – írja a Telex.hu.

Csak az árusok nem árulhatnak tűzijátékot és petárdát

A rendőrség azt mondta a december 16-án megjelent kormányrendelet csak az év végi, „ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást” tiltja, az üzletekből történő árusítást nem.

A rendőrség is megmondta: a kertben lehet tűzijátékozni

Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik, vagyis magánterületen lehet rakétázni.

A közterületeket ellenőrzik

„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja – írták a portálnak.

Csak néhány órán keresztül lehet használni

Kizárólag december 28. és 31. között vásárolhatóak pirotechnikai kellékek a kijelölt értékesítési pontokon, viszont felhasználni csak december 31-én este hat órától 1-je reggel hat óráig lehet azokat.

Milliárdos biznisz

Magyarországon több százezren szoktak ilyenkor valami durrogtatni valót venni, tavaly szilveszterkor országszerte 700 helyen árultak pirotechnikai eszközöket, ebben az időszakban keletkezik az évi 2 milliárdos forgalom 70 százaléka.

Kiemelt kép: Illusztráció