Meghalt 5 idős, krónikus beteg, és 56-tal, 2998-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a kormány vasárnap reggel. Április 19-én Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy május 3-án, vagyis ma tetőzhet a járvány az országban.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 340-re emelkedett. 629-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Ahogy azt április 19-én megírtuk itt a LikeNews.hu országos hírportálon, Orbán Viktor aznap az ajkai kórházba látogatott el, ahol azt mondta, hogy szakemberek szerint május 3-ára várható a koronavírus tetőzése.

A kormányzati portál adatai szerint jelenleg 10 786-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 82 010.

Kiemelték: továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, akik fertőzhet. Ezért a védekezés most kezdődő második szakaszában is – amikor vidéken a kijárási korlátozás helyébe új szabályok lépnek életbe – fontos az ajánlások és a szabályok betartása, az idősek és a krónikus betegek fokozott védelme.

Hozzátették: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérik az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1473 ember) és Pest megyében (400) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (300), Komárom-Esztergom megye (132), Zala megye (123), és Csongrád megye (101). Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

MTI/LikeNews, kiemelt kép forrása: MTI/Árvai László