LikeNews is beszámolt róla, hogy elhunyt Kis Grófo édesapja, az autentikus cigány zene királya Kozák László Grófo. A zenész 49 éves volt.

Koronavírusos volt

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta Kis Grófo és a család több tagja, köztük az édesapja is koronavírusos volt. Kozák László kórházba is került, lélegeztetőgépen is volt, ám Kis Grófo Blikknek nemrégiben azt mondta, édesapja már jobban van.

Kiderültek a temetés részletei

Nagy Grófot nemsokára végső nyugalomra helyezik, mint a Blikk megtudta: a december elején koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Nagy Grófót szívének kedves tárgyaival együtt helyezik örök nyugalomra.

Igazi hagyományőrző volt

– Grófo igaz szívű hagyományőrző, a Népművészet Mestere volt. Egész életében ápolta az autentikus roma kultúrát, ami szerint az elmúlás az élet része, a temetés pedig az elhunyt egész élete, tettei előtti tisztelgés, ezért ünnep is tulajdonképpen. Nagy veszteség Grófo halála, és nagy fájdalomban gyászol az egész család, de a siratáson az elmélyült ima mellett az emlékek felidézésével a jókedv, az evés sem tilos. A járvány ellenére igyekszik a család hitünk és hagyományaink szerint megtartani minden szokásos ceremóniát – magyarázta Lendvai János, a család barátja a lapnak, aki személyesen vitte tegnap a szolnoki virrasztásra Bódi Gusztit. 

Minden szabályt betartanak

– A virrasztást az esti kijárási tilalom miatt kora délutántól tartjuk, hogy mindenki időben hazaérhessen. Grófo asztalára minden vasárnap töltött káposzta került, így a halotti toron is a kedvencével kínálják majd a vendégeket – mondta a barát, aki a temetés körüli teendők intézésébe is besegít. 

Mindenhonnan érkeznek vajdák

– A szertartásra az ország minden szegletéből érkeznek vajdák, már intézzük az engedélyeket, hogy a kijárási tilalom ellenére is jelen lehessenek. Rengeteg gyászoló várható jövő szombaton a szolnoki temetőbe, ahol a legendás zenész mellé helyezik legkedvesebb tárgyait, elhúzzák kedvenc nótáit. Grófo tamburán játszott, a hangszere mellett kedvenc ruhái, szerettei fotója is mellé kerülnek a koporsóba, illetve a 4×4 méteres kriptába. Az biztos, hogy oláh cigány nyelven is elköszönünk tőle. A katolikus egyház imáival adjuk lelkét az Úrnak és cigányzeneszóval kísérjük a négylovas hintóban lévő koporsóját utolsó útjára – mesélte a pompás temetés részleteit a lapnak Lendvai.

Megérkezett a hintó

A Bors beszámolt róla, hogy a zenész koporsóját négylovas hintóban fogják vinni, közben pedig cigányzene fog szólni. A hintó egy órával a szertartás előtt megérkezett a helyszínre.

A fotókat a Bors oldalán tekinthetik meg a linkre kattintva

Mentő is van a helyszínen

A szolnoki temető elé egy mentő is érkezett, valamint biztonsági őrök gyülekeztek a bejárat előtt – írja a Bors.

Győzike és Bódiék is ott vannak

Győzike, Bódi Guszti és Bódi Margó szintén utolsó útjára kísérik Nagy Grófot.

Kiemelt kép: Kis Grófo