Egyre közelebb kerülnek a fővároshoz a vadon élő medvék. Az Északi-Középhegységben eddig is feltűnt egy-egy példány, de ilyen közel a fővároshoz még nem találtak medvelábnyomot. Azt kérik a kirándulóktól, hogy legyenek nagyon óvatosak a Börzsönyben.

Alig 30 km-re

A Budapesttől légvonalban mindössze 30 kilométerre van Diósjenő a Börzsönyben. A környéken két népszerű erdeivasút is zakatol, az egyik a nagybörzsönyi, a másik pedig a Szokolya-Kóspallag között döcögő kisvonat. Ezek erdei végállomásától Diósjenő alig 2-5 km, így a medve vélhetően arra jár, amerre a kirándulók is. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Medvelábnyom

A Nógrád megyei település, Diósjenő önkormányzata megosztott az oldalán egy képet, ezt írták a posztban: “Nagy valószínűséggel medvelábnyomot fényképeztek a Mázsaháznál. A nemzeti park munkatársai még megerősítik a hírt, addig is az arra futóktól, túrázóktól óvatosságot kérünk. Elképzelhető, hogy a mackó már odébb állt, de nem árt a körültekintő erdőjárás.” – írják.

Medvelábnyom Diósjenőnél

Sötét völgyek

Aki utazott már a Nagybörzsönyi Erdei Vasúton tudja, milyen elhagyott sötét patakvölgyek között kanyarog, a fák lombkoronájáról sötét szurdokokban könnyen nyugalmas otthonra lehetnek akár a medvék is.

Egyre közelebb Budapesthez

Tavaly többször írtunk arról, hogy a vadon élő medvék egyre közelebb kerülnek a fővároshoz. Találtak medvelábnyomot a fővárostól 100 km-re Egerszalók környékén, aztán a fővárostól 45 km-re Petőfibányánál, legutóbb pedig 35 km-re Bercelnél, most pedig alig 30 km-re a főváros északi részétől Diósjenőnél.

Medve szaladt a miskolci utcán

A leglátványosabb felvételt a Kékvillogo.hu hírportál egyik olvasója készítette tavaly Miskolcon. Egy termetes barnamedve szaladt október 18-ra, vasárnapra virradó éjszaka hajnali kettő körül a városban. Az önkormányzat figyelmeztetést adott ki, a helyi nemzeti park pedig tanácsokat adott, mit tegyünk ha medvével találkozunk. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A nemzeti parkok szakemberei szerint a medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.

Elkerüli az embert

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Hagyjuk ott az élelmet

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

Ha kétlábra áll a medve

Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a miskolci medvéről készült videó

Kiemelt kép: illusztráció