4153 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 280 400 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 181 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6965 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 80 752 fő, az aktív fertőzöttek száma 192 683. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 

Ennyien vannak lélegeztetőgépen

7646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen.

Egyre több országban egyre többen igényelnek kórházi ellátást

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Már az első oltás után hatásos

Jó hírt mondott a CNN amerikai hírtelevíziónak a Yale Egyetem immonológusa, aki állítja a Pfizer és a német BioNTech cég közösen fejlesztett vakcinája már az első oltás után is védettséget ad. Eddig azt mondták, csak a második injekció beadása után ad védettséget. Vannak viszont olyanok, akiknek nem ajánlják ezt az oltást.

Gyorsan védettséget ad

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinája már az első oltás beadása után is értékelhető védettséget biztosított a vírus által okozott betegség ellen – írja az Index.

Kétlépcsős oltás

Ez az oltás két injekcióból áll, az első beadása után három héttel kell beadni a másodikat, ezt követően alakul ki a védettség, de most kiderült, már az első után is nagyrészt védettek lesznek azok, akik megkapják. Ezzel lerövidül a védettség eléréséhez szükséges idő, aminek a járvány megfékezésében kiemelkedő jelentősége van.

Csillagos ötös

A védettség már az első oltás után is 52 százalékos volt, a második után pedig 95 százalékos. Ez csillagos ötös teljesímény! – reagált az új adatokra Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa a New York Times tudósítójának. 

December 12-től felfüggesztik az idősávot

A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben pénteken.

A hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

A maszk viselése még mindig kötelező

“Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Már tegnap szó volt róla

Mint megírtuk a hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra –  írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében.

Enyhíthető lenne a zsúfoltság

Az érdekképviseletek érvelése szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést. A kormány az ügyben kérte ki az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását.

Kiemelt kép: MTI