Megérkezett a Janssen-oltóanyag Magyarországra kedden, az első szállítmány összesen 28.800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.

Belgiumból érkezett

Galgóczi Ágnes közölte, a szállítmány Belgiumból fagyasztva érkezett és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. Elmondta, a tervek szerint a Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik a kistelepülésekre, és várhatóan hétfőn kezdik meg az oltást a regisztráltak körében. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egyadagos

Ismertetése szerint a Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához. Mint mondta, ez az oltóanyag az orosz Szputnyik-oltóanyag első komponenséhez hasonló.

18 éven felülieknek

Közölte, az egy adagos Janssen-oltóanyag 18 éven felüliek beoltására alkalmas, és köztük a krónikus betegek is megkaphatják. Jelezte, a beoltottak 14 nap után már védettnek minősülnek.

Még érkezik

Elmondta, újabb Janssen-oltóanyag várhatóan két hét múlva érkezik, abban a szállítmányban már 58 ezer adag lesz.

-20 fokon tárolják

A kedden érkezett szállítmányt a Hungaropharma kőbányai úti telephelyén tárolják, mínusz 20 Celsius fokon. Az NNK járványügyi osztályvezetője az oltóanyag kiszereléséről azt mondta, egy dobozban tíz ampulla van, egy-egy ampulla öt ember oltására elegendő, egy adag pedig fél milliliter.

Az elmúlt 24 óra hírei

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta az elmúlt 24 órában 2837 új fertőzöttet regisztráltak és meghalt 272 beteg.

1209-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett. 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen. 

Fontos a védelmi intézkedések betartása

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 30%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. 

A vakcinák:

Folyamatosan oltanak

Ma a Janssen első szállítmánya mellett Pfizer, AstraZeneca és Szputynik oltóanyagok érkeznek. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd