Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta. 

2837 új fertőzött, elhunyt 272 beteg

2837 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1209-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett. 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen. 

Fontos a védelmi intézkedések betartása

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 30%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. 

Folyamatosan oltanak

Ma Pfizer, AstraZeneca, Szputynik oltóanyagok érkeznek, és megérkezik a Janssen első szállítmánya is. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. 

Megszólalt Kásler Miklós

Az oltások beadásáról és az alapellátás átalakításának helyzetéről folytatott egyeztetést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

Kiemelkedő oltási program

Közleményében a tárca azt írta: a magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van, több mint ötezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat. EZ IS ÉRDEKELHET! Gyász: meghalt Igaly Diána, aki néhány napja került a koronavírus miatt kórházba

Regisztráljanak

Közölték: a megbeszélés kiterjedt arra is, hogy az országos háziorvosi kollegiális szakmai vezető kérje meg a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az oltásra még nem regisztrált idősekkel, és biztassák őket a regisztrációra.

A regisztrált idősek 90 százaléka kapott oltást

Mint írták, miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.

Fontos az oltás

Hangsúlyozták: jelen helyzetben az oltások beadása az elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. OLVASD EL EZT IS! Megvolt az időpontja, mégsem kapott oltást Kárász Róbert

Rendben zajlik minden

A közlés szerint a miniszter megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik, az azokhoz szükséges műszer- és eszközigényfelmérés is folyamatos. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila