Elhunyt egy nővér Ausztriában nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát, egy másik pedig megbetegedett. Egyelőre azt a vakcinaadagot kivonták az oltási programból, amíg ki nem derül, hogy köze volt-e a nő halálához.

Nincs bizonyíték

Most még csak elővigyázatossági okokból vonták ki a forgalomból, azt az AstraZeneca vakcinaszállítmány adagot, amelyet az elhunyt ápoló is kapott, de bizonyíték nincs rá, hogy köze lett volna a halálához. Mielőtt az oltóanyagot engedélyezték 23 ezer emberen tesztelték.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy másik nővér megbetegedett

Az elhunyt ápolónő halálát véralvadási rendellenesség okozta, míg egy másik nővér nem sokkal azután, hogy megkapta a vakcinát tüdőembóliát kapott. Mindketten az osztrák Zwettl-i klinikán dolgoztak – írja a Telex.

Fiatalok

Az elhunyt egészségügyi dolgozó 49 éves volt, míg a tüdőembóliából lábadozó nő csupán 35 éves.

Ezt mondja az osztrák egészségügybiztonsági hivatal

„Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ok-okozati összefüggés lenne az oltással” – jelentette ki a BASG. Hozzátették, hogy a véralvadás nem ismert az AstraZeneca mellékhatásaként.

Január végén kapott zöld utat

Az AstraZenecát január 29-én engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, ám mostanáig csak enyhe és rövidtávú mellékhatásai ismertek. OLVASD EL EZT IS! Többen is szerencsét próbáltak a lemondó sms ellenére – Elmentek a kijelölt oltópontra és gond nélkül megkapták az AstraZenecát

Szlovákiában egy idős férfi halt meg

A LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy január végén egy idős férfi halt meg Szlovákiában, miután a Pfizer vakcinát megkapta. A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, és a boncolás során azt állapították meg, hogy ezek voltak a halálának elsődleges okai, ugyanakkor az oltás nemkívánatos mellékhatásaiként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához.

“Lehetséges” az összefüggés

Az intézet az oltás és az elhalálozás közti okozati összefüggést “lehetségesnek” minősítette, ami közepes valószínűséget jelez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a hasonló esetek jellemzésére felállított 5 fokozatú skálán.

Tombol a harmadik hullám itthon

Jelenleg hazánkban is tombol a harmadik hullám, a mai napon 6201 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 466 017 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 

Elhunyt 108 beteg

Elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 873 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 335 512 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 114 632 főre emelkedett. 7445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 778 -an vannak lélegeztetőgépen.

Ennyi embert oltottak be

Folyamatosan zajlik az oltás, már 981 401 fő a beoltottak száma, közülük 307 573 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn lépnek életbe. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay