Megérkeztek a honvédség új helikopterei Magyarországra. Az Airbus H145-ös modelljeit bemutatták a budaörsi repülőtéren. Egy ilyen helikopter 2 milliárd forintba kerül, összesen 20 db-ot vásárolt belőlük az ország.

A Zrínyi 2026 program egyik legfontosabb fejleménye volt tavaly nyáron, hogy a Magyar Honvédség helikopterfronton is erősít, és a következő években összesen 36 új harci helikoptert szerez be. A könnyű, H145M névre hallgató modellek leszállítása idén megkezdődik, és a magyar katonák átképzése is zajlik már.

A H145M jelenleg az egyik legkorszerűbb többcélú könnyű helikopter, ami majdnem minden olyan feladatot el tud látni, amit az Eurocopter által gyártott – jóval drágább – Tiger harci helikopter.

A H145M legfőbb tulajdonságai az alacsony észlelhetőség, a többcélú bevethetőség, a fenntarthatóság és megbízhatóság, illetve a megfizethetőség – írja az Index.

Ezek közül talán az a legfontosabb, hogy a helikopter több célra is bevethető, a H145M ugyanis a moduláris HForce-rendszer miatt felszereltségtől függően gyakorlatilag tényleg minden katonai feladatot el tud látni.

Kutató-mentő bevetésekre, csapatszállításra, könnyű támadó feladatokra is alkalmazható, a korszerű műszereknek hála pedig akár irányítóközpontként is funkcionálhat, ahol a helikopter hátuljában kialakított munkaállomáson a beérkező információkat valós időben elemezheti egy szakértő.

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt