Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt elképesztő állapotokat találtak a szentendrei halottasházban. Annyi holttestet halmoztak fel, hogy azok nem fértek el, egymás tetején tárolták a részben nyitott koporsókat. A temetőt üzemeltető cég vezetője konyha hasonlatot használt a halottasházzal kapcsolatban, most megszólalt a rendőrség.

Kegyeletsértőnek gondolták

A szentendrei halottasházban készült videót osztott meg a közösségi oldalán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. A felvételen egymásra pakolt, nyitott koporsók látszanak. Akkor mindenki azt gondolta, hogy kegyeletsértő, ami a szentendrei halottasházban látható.

A videó készítője kerülhet bajba

A polgármester azonnal a helyszínre ment és vizsgálatot kezdeményezett, azonban úgy tűnik, hogy nem a temetkezési vállalkozó, hanem a Hadházy Ákos által megosztott videó készítője ellen indulhat eljárás rémhírterjesztés miatt.

Nem nyomoz a rendőrség

Egyelőre nincs elrendelve nyomozás a szentendrei halottasházban készült videó miatt – közölte a Blikk megkeresésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Hozzátették: egy hónapjuk van arra, hogy a feljelentéskiegészítés keretében megvizsgálják, rendeljenek-e el eljárást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával.

A temetkezési vállalkozó étterem konyhájához hasonlította a helyzetet

A szevi.hu oldal megkereste a temetőt üzemeltető Interwork Kft-t. A cég vezetője furcsán hangzó választ adott arra az újságírói megkeresésre, mi az oka annak, hogy így tárolták az elhunytakat. Ezt mondta: „Hogy mi az oka ennek? A világjárvány, a Covid. Ez csak azoknak megdöbbentő, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, én sem akadok ki, ha bemegyek egy étterem konyhájába” – mondta el Simon Zsolt, a cég vezetője.

Máshol durvább a helyzet

Elmondása szerint a halottak a jogszabálynak megfelelően vannak tárolva, máshol ennél sokkal súlyosabb videókat lehetne készíteni. Hozzátette, szerinte a kialakult helyzetnek az az oka, hogy ünnepek és hosszú hétvége is volt.

Elvégezték a szemlét

Január 8-án lezajlott a halottasházban az a helyszíni szemle, amit Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere rendelt el. A bejárás résztvevőit már nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható.

Nem koronavírusban haltak meg

A népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem Covid-betegségben halt meg. A halottasházban a szemle során 10 elhunyt volt, nem kegyeletsértő módon elhelyezve.

Elromlott a hűtő

A halottasház két helyiségből áll, az egyik helyiségben két elhunyt volt, de a hűtő meghibásodott. A másik helyiségben nyolc elhunyt volt. Hét elhunytat lezárt koporsóban helyeztek el, egyet külön egy nyitott koporsóban – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

Vizsgálódik a rendőrség

A rendőrség rémhírterjesztés miatt indított nyomozást az ügyben. Elsőként Szentendre weboldalán jelent meg ez az információ, azóta kikerült az infó az érintett cikkükből. Megjelent az is, hogy a Szentendrei Rendőrkapitányság a tudomására jutott információk alapján feljelentéskiegészítést rendelt el.

Még nem tudják mihez kezdjenek az üggyel

Ez utóbbi igaz, de a többi nem. A Blikk megkeresésére ugyanis a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy „a Szentendrei Rendőrkapitányság a tudomására jutott információk alapján feljelentéskiegészítést rendelt el. A nyomozó hatóságnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy adatokat gyűjtsön, amelyek alapján bárminemű jogsértés tényét megállapítsa, avagy kizárja”.

Kiemelt kép: illusztráció