Szlovákiában már kimutatták a mutáns koronavírust, ami az eddiginél sokkal gyorsabban fertőz. A koronavírus új mutációja miatt lezárták Nagy-Britanniát, de a világ más 33 országában is felbukkantak már. Rusvai Miklós virológus szerint idő kérdése is nálunk is kimutatják.

A virológus szerint nálunk is jelen van

„Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki” – mondta Rusvai a Blikknek.

Sokkal gyorsabban terjed

Az új mutáció a korábbinál 70 százalékkal gyorsabban terjed.

„A mutáns vírus ugyanis jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni” – mondta a virológus a lapnak.

Ez történhet ha megjelenik a mutáció

Ha hazánkban is kimutatják a koronavírus új mutációját, akkor a korlátozások ellenére is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálos áldozatok száma.

Szlovákiában nem félnek

Hiába jelent meg a szomszédban a covid sokkal gyorsabban terjedő formája ennek ellenére Kelet-Szlovákiában egyre inkább felszólaltak az oltásellenesek és a vírustagadók.

Megszólalt egy újságíró

„Pedig már eddig is nagy volt a baj, a temetkezési cégek nemrégiben közleményt adtak ki, hogy nem győzik, és lassan már két hetet is várni kell a temetésekre. Nyitra környékén annyi halott volt a múlt héten, hogy kamionos hűtőházakat kellett telepíteni. De ez sem győz meg sokakat, ha például valamelyik politikus nyilvánosan beoltatja magát, az emberek azt mondják, biztosan csak vitamint kapott. Nagy baj lesz itt pár héten belül – mondta Barak Dávid a parameter.sk újságírója a Blikknek.

Sokan járnak maszk nélkül

A szlovákiai Kovács Ákos, aki az egészségügyben dolgozik elmondta, hogy habár még tavasszal mindenki betartotta a szabályokat és hordta a maszkot mostanra az emberek a belpolitikai botrányok miatt kiábrándultak a politikából és a politikusokból, ezért valamiért a járvánnyal összekötve csupán manipulációnak gondolják a bevezetett intézkedéseket. Sokan nem húznak maszkot és ezért semmilyen szankcióban nem részesülnek.

Meglepő döntést hozott a magyar kormány

A tegnapi tájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britannia területéről a repülőgépek leszállási tilalmának fenntartása már nem indokolt, ennek értelmében éjféltől Magyarország ismét fogad polgári légijárműveket Nagy-Britannia, illetve Észak-Írország területéről. Menetrend szerinti magángépeket is. Ez már csak azért is nagyon érdekes, mert Angliát éppen előtte este zárták le teljesen.

A LikeNews koronavírus híreit itt találod.

Megérkezett az újabb vakcina szállítmány

Az M1 csatorna tudósítója azt mondta, 35 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből mintegy 5000 a Semmelweis Egyetem központi gyógyszertárába került.

Kiemelt kép: illusztráció