Mint ahogyan arról korábban a LikeNews is beszámolt egy tárgyalási nap után megegyezéssel zárult Hajdú Péter showman, tévés producer büntetőügye, amely nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult, írta a Magyar Hang. A showman jelenleg Mészáros Lőrinc volt felesége tévéjének vezérigazgatója.

Megegyeztek az ítéletben

Mindössze egyetlen tárgyalási nap alatt véget ért és megegyezéssel zárult Hajdú Péter producer, showman büntetőügye, amely nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult.

5 milliót kell fizetnie

Az első rendű vádlott Hajdút 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 500 ezer forint pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat pedig 1 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Fiktív számlák

Az ítélet szerint Hajdú a cége nevében benyújtott valótlan tartalmú áfabevallásokban fiktív számlák áfatartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével több mint 280 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, írja a Magyar Hang.

Befizette az adótartozását

A Fővárosi Törvényszék sajtóközleménye szerint Hajdú a bűncselekménnyel okozott kárt a későbbiekben befizette a NAV-nak.

Megszólalt az ítélet után

Hajdú Péter az ítélet után ezt mondta a Blikknek: “Annak érdekében, hogy ne kelljen évekig bíróságra járnom, beismertem az ellenem felhozott vádakat már az év elején, és az utolsó fillérig mindent visszafizettem a költségvetésnek, ezzel részemről lezártnak tekintem az ügyet.” – mondta a tévés.

A tévés most újra megszólalt

– Nehéz időszakon vagyok túl, hibáztam, az ítéletet pedig tudomásul vettem. Év elején befizettem a közel 300 millió forintot, mind egy fillérig megtérítettem a kárt, ezzel pedig lezártnak tekintem az ügyet. Nem tiltottak el a cégvezetéstől és a közügyektől, így maradhatok vezérigazgató. A büntetést, amely 5 millió forint pedig azonnal befizetem, ha megérkezik a csekk – mondta a Blikknek Hajdú.

Ezért maradhat a Life TV-t és az Ozone TV-t működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója

Mivel Hajdú a vádirat benyújtása előtt megtérítette a kárt, ezért nem tiltották el a közügyek gyakorlásától és előzetes mentesítést kapott.

Ez történik, ha megtéríti a kárt

A Blikk azt írja, hogy abban az esetben, ha a vádlott a vádirat benyújtásáig megtéríti az okozott károkat, akkor a bíróság korlátlanul enyhíthet a büntetési tételen, ezért kaphatott Hajdú is előzetes mentesítést.

Ezt mondja az ügyvéd

– Az ítélet meghozatalánál a bíróság több enyhítő körülményt is figyelembe vehet. Az előzetes mentesítés értelmében az érintett felet semmilyen joghátrány nem éri az ítélet kapcsán. Jelen esetben például nem tiltják el a közügyek gyakorlásától, így maradhat cégvezető is. Büntetlen előéletű marad, a bíróság erről saját jogkörben vagy védői indítványra dönthet, például azért, mert az elkövetett bűncselekmény hatása a társadalomra csekély mértékben veszélyes, annak köszönhetően hogy a terhelt a vádirat benyújtásáig a vagyoni hátrányt megtérítette – mondta a lapnak dr. Szilágyi Roland, az ügytől független ügyvéd. 

Kiemelt kép: Hajdú Péter