Öt színházban játszik és rendez, s nemrég jelent meg új zenei albuma, amelyből színdarabot készítene Mikó István. Igazi örökmozgónak tűnik, de a teniszütőt már le kellett tennie.

Mikó István ötvenöt éve kezdett el zenéket írni és ötven éve alapította a Kaláka együttest.

 „Nem érzek nosztalgiát. Ezek tények, de jólesett, hogy a Kaláka a régiekkel is megünnepelte a jubileumát. A vidám borisszák című új lemezemet is az ő kiadójuk gondozza, és ketten zenéltek is rajta, de a legtöbb hangszert magam szólaltattam meg. A különféle szerepeket is én játszottam el, és ebben Zsófi asszony és Lumpné is benne van, akárcsak Jani szomszéd és Endre sógor. Színházi előadás formájában is el tudnám képzelni a Kispál István költő barátom tematikus verseire írt dalokat. Egy anyag már el is készült” – mondta a Blikknek Mikó.

A színész nem lassít. Továbbra is rengeteg szerepet vállal. Egyetlen egy dologról, a teniszezésről mondott le. Mostanában sokat gyalogol, így tartja magát fiatalon. Humora sem kopott, mosolyogva mesélte, hogy életében először hat évesen ivott alkoholt.

„Disznóölés volt a kisvárdai nagymamámnál, és annyira szerettem volna a részesévé válni, hogy köténykét is csináltak nekem. Aprócska késsel kapargattam a pörkölt disznót, de mivel mindent úgy akartam csinálni, ahogy azt a felnőttektől láttam, néha én is odamentem a tornácra, és meghúztam a fehér üveget. Egyszer csak azt vettem észre, mozog alattam a disznó. Ekkor már nem lehetett eltitkolni, hogy becsiccsentettem. A nagyanyám mindenkit leteremtett, és olyan pótkávét főzött nekem, amitől sugárban hánytam.”

Mikó István 1969-ben alapította meg a Kaláka együttest, de 73-ban felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, s kilépett. A Pastoral együttessel 84-ben adta ki első albumát Keresd meg a seholnincs várat! címmel. Ezt követte a Mikor csendül fel a régi dallam (1988), majd a Biciklirodeó (1992). Utoljára, 2002-ben jelent meg albuma Semmi se történt címmel.

Kiemelt kép: youtube.com