Ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol a hanyatló járványügyi adatokról is beszélt Müller Cecília, aki aztán közölte, hogy ez már bizony a koronavírus járvány harmadik hulláma. Emellett arról is szó volt, hány emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt az elmúlt napon.

A maszkviselési szabályok megszegése

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 182 ember ellen intézkedtek a rendőrök szerdán – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Boltok, vendéglátóhelyen, szálláshelyek

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 828 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 614 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

FRISS! Teljes a káosz az oltások körül, eközben már 14 ezer ember halt bele itthon a koronavírusba

Bezártak 6 hónapra egy kisvárdai vendéglátó egységet

Szerdán egy kisvárdai vendéglátóhely 6 hónapra történő ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, ezzel már 46-ra nőtt azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, amelyeket a rendőrség a január 30-ától hatályos új, szigorúbb szabályok be nem tartása miatt sújtanak ezzel az intézkedéssel. Az alkalmazotton kívül négyen voltak a vendéglátóhelyen és éppen szeszes italt fogyasztottak, amikor a rendőrség ellenőrzést tartott.  

A kijárási tilalom

Közölte: a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 331 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 39 341 emberrel szemben intézkedtek országszerte e szabályok megszegése miatt.

Hanyatló adatok

Müller Cecília országos tisztifőorvos „hanyatló adatokról” számolt be. Elmondta, hogy 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen.

Már 5 vakcinával oltanak

Emellett kiemelte Magyarországon már 5 vakcinával oltanak. Továbbra is vizsgálják a kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát a NNK központjában. Ehhez az oltóanyaghoz is megérkezett a teljes dokumentáció. A kínai vakcina hasonló az influenza-elleni oltáshoz, mivel elölt vírust tartalmaz. Oltásra kész adagokban érkezik.

Erre kérnek mindenkit

Első körben a legelesettebbeket oltották és jelenleg is oltják. Minden oltóanyag esetében van olyan csoport, akik számára különösen hatásos, és e szerint csoportosítják. A háziorvosok épp ezért kiválaszthatják a magas kockázatú betegeket! Továbbra is kérnek minden lakost, hogy jelentkezzenek az oltásra. Az oltási tervnek megfelelően, de betartva a vakcina alkalmazási lehetőségeit, mindenki megkapja az oltásokat.

Tesztelő buszok

Csütörtökön újabb 83 ezer adag AstraZeneca érkezik. Ez több mint 41 ezer lakos oltására lesz elegendő. Ismét munkába állnak a tesztelőbuszok, mivel megnövekedett az esetek száma. Ezeket a kihelyezett pontokon azok vehetik igénybe, akiket a háziorvos tesztelésre írt ki.

Újságírói kérdésre elmondták:

  • Csak elméleti jelentősége van, mikortól lehet harmadik hullámról beszélni, de összességében a harmadik hullám már zajlik.
  • Az oltás utáni erősebb reakciókat kell csak jelenteni a háziorvosnak.
  • Az egynapos ellátásban nem kell fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért.

Kiemelt kép: Müller Cecília, Operatív törzs sajtótájékoztató – Facebook