2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 394 023 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Adatok

Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 035 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Oltások

Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Ma újabb AstraZeneca-vakcina szállítmányt várunk és elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

A járvány megfékezése

A járványt sikerült megfékezni a következetes védekezésnek köszönhetően, de az adatok stagnálnak, sőt az elmúlt napokban nőtt az új fertőzöttek száma, ez arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány ezért fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket.

Nemzeti konzultáció

A kormány álláspontja, hogy csak  fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció a mai napon elindult.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés kedden kezdte tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Itt már nem oltanak az AstraZenecával

Németország két kórházában is leállították az emberek beoltását az AstraZeneca vakcinával, ugyanis mellékhatásokat tapasztaltak. Több egészségügyi dolgozó sem tudott munkába állni, miután megkapták a védőoltást.

Sokan beteget jelentettek

Az alsó-szászországi braunschweigi klinika 88 dolgozójából, akiket beoltottak 37-en beteget jelentettek a vakcina kellemetlen mellékhatásai miatt, valamint Emdenben szintén 29 egészségügyi dolgozó volt, aki nem tud újra munkába állni. Az érintettek olyan mellékhatásokat érzékeltek, mint a fejfájás, az émelygés és a hidegrázás.

Ezt mondják a szakértők

A Robert Koch intézet elmondása szerint az AstraZeneca védőoltást ugyanúgy okozhat mellékhatásokat, mint a többi oltóanyag. A német immunológus Christian Bogdan elmondta, hogy ezeket a kellemetlen dolgokat az immunválasz váltja ki, de ez jó jelnek vehető, hiszen így tudni, hogy a szervezetben valóban történik valami.

OLVASD EL EZT IS!

“Kifejezetten rossz állapotban került a klinikára, csillapíthatlan láza volt” – különleges terápiával gyógyult meg a 6 éves kisfiú a koronavírus utáni sokszervi gyulladásból a Semmelweis Egyetemen

Egészséges fiatal, önkéntesek

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából.

Hamarosan kezdődik

Az úgynevezett “human challenge” kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel – írja a BBC News. A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Ez a céljuk

A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre. Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás