Magyarország már öt, koronavírus elleni vakcinával rendelkezik, ezek közül néggyel már oltanak, a kínai vakcinával a jövő héten kezdődhet meg az oltás – közölte a koronavirus.gov.hu péntek délután.

Ennyi kínai vakcina érkezett

A kormányzati portálon tudatták: péntekig összesen 737 267 ember oltására elég oltóanyag érkezett az országba. Az amerikai-német Pfizer-BioNTechtől 334 717, a kínai Sinopharmból 275 ezer, a brit-svéd AstraZenecától 84 950, az orosz Szputnyikból 22 800, az amerikai Modernától 19 800 ember oltására elég vakcina jött. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Uniós beszerzés

Magyarország 9,8 millió ember oltásához elég oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ebből eddig 439 467 ember oltására elég vakcina érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot Magyarországra.

Kevés vakcina érkezik

Kiemelték, hogy miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

Ez is érdekelhet:

A Szputnyikkal már oltanak

Ennek köszönhetően péntekig 297 800 ember oltására elég oltóanyag érkezett, a Szputnyik-vakcinával már zajlik a regisztrált idősek oltása, és hamarosan a kínai vakcinával is megkezdődhet az oltás.

Merkely doktor is a Szputnyik V vakcinát kapta meg

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta dr. Merkely Béla a Semmelweis egyetem rektorát beoltották az orosz Szputnyik V vakcinával a mai napon. Merkelyt négy másik orvoskollégájával együtt oltották be a a Külső Klinikai Tömbben létrehozott oltóponton.

Így kapta meg Merkely doktor az oltást:

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltotta be /Fotó: dr. Merkely Béla, Facebook

Őket oltották még be

Merkely mellett négy másik orvost oltottak be: dr. Hartyánszky István, a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika szívsebészeti profilvezetőjét, dr. Csósza Györgyi, a Pulmonológiai Klinika kardiológusát, dr. Tóth Szabolcs, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosát és dr. Orbán Vince, az Orvosi Képalkotó Klinika radiológusát.

Az országba érkező vakcinák

A Magyarországra érkező vakcinákból mindig képeznek megfelelő biztonsági tartalékot a második körös oltások elvégzéséhez – írták, hozzátéve: a péntek reggeli adatok szerint már 391 821 embert oltottak be, akik közül 152 432-en már a második oltásukat is megkapták.

Adatok

A kormányzati oldalon egy táblázatban is szemléltették a Magyarországra érkezett vakcinák típusát és mennyiségét. Az adatokból kiderül, hogy Magyarország összesen 26 737 710 adag vakcinát kötött le, ennek mostanáig az 5,52 százaléka érkezett meg, 1 474 715 adag.

Mennyiségek

Az oltóanyagtípusok mennyiségét is részletezték. Ezek mellett a táblázaton belül kiemelték, hogy EU-beszerzésből a lekötött 19 737 710 adag vakcinának a 4,45 százaléka érkezett meg mostanáig, míg “keleti” vakcinából a lekötött 7 millió adag 8,51 százalékát szállították le eddig. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik