Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta március 15-e alkalmából Áder János, köztársasági elnök kiosztotta a Kossuth-díjakat. A listán legendás nevek is szerepelnek, köztük Nagy Feró, a Beatrice frontembere, a “nemzet csótánya”.

Generációk ízlését formálta

Az énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként vehette át idén a Kossuth-díját. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Zenekarai

1963 és 1970 között a Richmond Heads, majd a Zárvatermők, 1970 és 1981 között a Beatrice együttes, 1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, majd 1987-ben újjáalakította a Beatricét.

Vezéregyéniség

Az igazi “Ricse” blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Akkoriban ő volt a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a “nemzet csótánya”.

Színpadon is megmutatta a tehetségét

Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján, Berger a Hair című rockmusicalben, Önögész az Atilla, Isten kardja című rockoperában és Hamlet az Egyetemi Színpadon. Több filmben is szerepelt.

Műsort is vezetett

1989-től a rádió Garázs című ifjúsági műsorának, majd a televízió Rockkalapács című műsorának vezetője volt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt.

Művészetét már több ízben elismerték

Művészete elismeréseként 2016-ban Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben életművéért Petőfi Zenei Díjat kapott.

Nemrég született meg a harmadik unokája

Mint azt a LikeNews.hu hírportál is megírta  A Beatrice frontemberének nemrégiben megszületett a harmadik unokája. A kicsi Feró fiának, Nagy Hunor Attilának a gyermeke. Az örömhírt a boldog apa tudatta a közösségi oldalon, amiből is kiderült, hogy a gyermek a Nimród Zalán nevet kapta.

Ősszel tudták tudták meg, hogy úton van a pici

“Márciusban érkezik a harmadik unokám. Egy hónappal ezelőtt kaptam egy üzenetet a fiamtól és a menyemtől, amihez egy fénykép volt mellékelve. A fotó egy ultrahangos felvételt tartalmazott. Akkor még a baba nem fordult úgy, hogy látható legyen, kisfiúval vagy kislánnyal bővül-e a család, de azóta már ezt is sikerült megfejteni. Csodálatos, amikor az anyaméhben látni a fejlődő gyermeket, aki még csak 6 centiméter. Majdnem elájultam, sőt, elsírtam magam örömömben. Egyszerűen nem akartam elhinni” – mondta akkor az AcNewsnak Feró.

Unokáira fogja költeni a Kossuth-díjért járó jutalmat

Feró most a Blikknek árulta el, hogy az unokáira fogja költeni a díjért járó jutalmat. A “nemzet csótánya” a lapnak azt mondta: “Nekem megvan mindenem, de szeretném az ő jövőjüket biztosítani. Karácsonyra és a születésnapokra is babakötvényt vettem nekik, ez most is így lesz, csak vastagabban fog majd a toll”

Nem számított rá, hogy megkapja

Feró a lapnak arról is beszélt, hogy nem számított rá, hogy egyszer majd ilyen rangos kitüntetés kap. “Két hete tudtam meg, hogy ott vagyok a jelöltek között, bíztam benne, hogy akkor már meg is kapom. Korábban nem gondoltam volna. Sosem azért dolgoztam vagy zenéltem, nem azért kritizáltam, hogy egyszer elismerjék, de jó érzés, hogy értékelik az elmúlt ötven évemet ” – árulta el a Blikknek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Nagy Feró – Forrás: TV2