A műfogsorral élőknek nagyon kell figyelniük, hogy a protézisük kezelése során ne kapják el a koronavírust – állítja Dr. Szabó László fogorvos. A probléma a Magyarországon élő 65 év felettiek felét érinti.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz valamely testváladékkal. Ez lehet nyál, hurutos váladék, vagy akár a kilégzés során a tüdőből távozó vízpára. A járványhelyzetre tekintettel azt tanácsolom, hogy otthon a szájápolási eszközöket elkülönítve tároljuk.

Dr. Szabó László, fogorvos a Fixfogsor rendelők tulajdonosa portálunknak elmondta, hogy a 65 éven felüli fogatlanságban szenvedők aránya Magyarországon 50% feletti. Ők a legveszélyeztetettebb korosztály a járványidőszakban. A műfogsor is fertőződhet koronavírussal, ami a fogsorról más személy által használt eszközre is átkerülhet.

Dr. Szabó László, fogorvos

Gyakorlati tanácsként a szakember azt ajánlja, hogy a fogápolás eszközeit és a mosdókagylót is mindig alaposan fertőtlenítsük. Nyilvános helyen soha ne vegye ki senki a műfogsorát. Mielőtt szájába nyúlna valaki, alaposan mosson kezet. Körmét vágja kicsire, mert a szennyeződések megtapadnak alatta, így a fogsorra viheti a kórokozókat.

Sok olvasó kérdezte, hogy miért nem lehet a járvány időszakában fogorvoshoz menni. Ezzel kapcsolatban a fogorvos kifejtette, hogy a vízporlasztással hűtött fúrók vízpermet képeznek, amely több órán keresztül a rendelő levegőjében maradhatnak.

A koronavírus időszakában ez a vízpermet fokozott fertőzésveszélyt jelent. Tiltott beavatkozások a fogak fúrása, tömése, csiszolása, koronák, hidak eltávolítása, fogkőeltávolítás.  De vannak sürgősségi kezelések, mellyel mégis fogorvoshoz kell fordulni. Ilyen sürgősségi beavatkozások a baleseti sérülések, állcsonttörés, gyulladások, tályog megnyitása, arcidegzsába és szájüregi vérzések csillapítása.

A fogászati kezelések járvány utáni elvégzésével kapcsolatosan a szakember elmondta: „Már megtettük fogorvosi szempontból azokat az óvintézkedéseket, amiket a koronavírus-járvány megkíván.

A legfontosabb, hogy minden pácienst potenciális fertőző betegnek kell tekintenünk. Minden rendelőben kell, hogy legyen úgynevezett infekciókontroll-protokoll előírás, amely rendkívül szigorú szabályokat tartalmaz a fogászatok ellátási rendjére vonatkozóan. Ezeket különös gondossággal be kell tartani.”- mondta Dr. Szabó László, fogorvos.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán