A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán jelentette be január 2-án, szombaton, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Novák Katalin azt is elárulta, hogy a kormány fokozatosan fog haladni az üggyel kapcsolatban.

Így építik vissza a 13. havi nyugdíjat

A 13. havi nyugdíjat több lépésben tervezi bevezetni a kormány: 2021 februárjában plusz egyheti, 2022-ben még egyheti, 2023-ban további egyheti, 2024-ben pedig már plusz egy teljes havi nyugdíjat kapnak a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Rengeteg embert érint a változtatás

Novák Katalin a facebookos videójában felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés több mint 2 és fél millió magyar állampolgárt érint.

Megtartják a nyugdíjprémium lehetőségét

A tárca nélküli miniszter kiemelte, hogy a nyugdíjasoknak sok nehézséget kellett elviselniük, így például a 13. havi nyugdíj törlését is. Novák szerint a kormány mindenképp fizetni fog a nyugdíjban részesülőknek, és még a 13. havi nyugdíjat is visszavezetik a rendszerbe, a nyugdíjprémium lehetőségének a megtartása mellett.

Ez is érdekelhet

2021 februárjában érkezhet az első részlet

Novák Katalin bejelentette, hogy a 13. havi nyugdíj első részletét már 2021-ben pluszban megkapják a nyugdíjasok a jelenlegi, rendszeres nyugdíjuk mellett, valamint január 1-jétől három százalékkal emelik a nyugdíjat is.

Ez is érdekelhet

Odafigyelnek a nyugdíjemelésre

Novák Katalin a videójában úgy nyilatkozott, a kormány vállalja, hogy megőrizze a nyugdíj vásárlóértékét, ezért mindig a tervezett infláció mértékével megfelelően fokozza az időskori juttatást. 2021. január 1-jétől 3 százalékkal emelkedik a nyugdíj, viszont ezt később tudják korrigálni, ha a tényleges infláció meghaladná a tervezettet.

Mutatjuk Novák Katalin videóját:

Nem kell félniük a nyugdíjasoknak

Novák Katalin a videójában kiemelte, hogyha az infláció meghaladná a tervezett szintet, akkor sem kell visszafizetniük a már megkapott pénzüket a nyugdíjasoknak. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondása szerint a kormány az elmúlt évtizedben tíz százalékkal emelt a nyugdíjon.

Kiemelt kép: Részlet a videóból – Forrás: Facebook