Drágulásra lehet számítani a piacokon, szinte teljesen elfagyott a barack és sok gyümölcsből is kevesebb lesz a virágzás idején jött fagy miatt. A zöldségeseknél és a piacokon hamarosan elindulhatnak felfelé az árak.

A március végi, április elejei hideg megviselte a növényeket, a rügyező, virágzó ágakat sok esetben mínusz tíz Celsius-fok is érte. Elsősorban a kajszibarack és az őszibarack károsodott, de a többi gyümölcsfaj is néhány nappal vagy egy-két héttel állt a virágzáskezdet előtt.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a fagyokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, az idei helyzet talán annyiban „szerencsésebb”, hogy a tavalyi gyenge termés után most általában erős virágzást, nagy virágsűrűséget vártak a legtöbb gyümölcsfajnál, így kedvezőbb helyzetből „várhatták” a tavaszi fagyokat, ez pedig tompíthatja a terméskiesés mértékét – írja a beol.hu

Fagy elleni védekezés egy balatonvilágosi barackosban – Fotó:MTI/Varga György

A szakmai szervezet szerint azonban valószínűsíthető, hogy rekordtermésre vagy nagy termésre már nem lehet számítani (ami egyébként lehetett volna, ha nincsenek ilyen mértékű fagyok), de egy normális, közepes termésre országos viszonylatban még van remény, kivéve a kajszit és az őszibarackot.

A Dél-Alföld régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztőjénél, a csorvási Hunapfelnél is történt fagykár, de biztosabbat csak később tudnak mondani, akkor, amikor már a kisebb termések is megjelennek a fákon.

Pusztai József, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg talán a meggy érintett legkevésbé. A cseresznyét és az almát viszont jobban megcsípte a fagy, ez utóbbinál még rügy állapotban érte a hideg a növényeket.

Fagy elleni védekezés egy balatonvilágosi barackosban – Fotó:MTI/Varga György

Észak-Békésben is hasonló a helyzet, egy Sarkadkeresztúr melletti szilvásban egyetlen szilvafajta tartott ki a fagyban, abból körülbelül a normál termés felét várja a gazda, az összes többi fánál pedig még az is kétséges, hogy egyáltalán mutatóba marad-e rajtuk a gyümölcsből. A kisebb kerteket sem kímélte az időjárás.

A megyeszékhely határában kertészkedő Tóth Sándor úgy fogalmazott, sárgabarackból idén sajnos egy szem se lesz, de a kajszija is súlyosan károsodott.

Hozzátette, kertjében szőlő is van, és a Csabagyöngye, valamint az Irsai Olivér fajtákon meglátása szerint nem lesz már termés: ugyan a növény kihajt majd, de a hideg miatt idén már nem hoz fürtöt. A szilva is megritkult és a meggy, valamint a cseresznye is hiába bontott gyönyörű virágokat, a kertész szerint a fagy miatt a mostani termés várhatóan igen gyenge lesz.

Kiemelt kép: Fagy elleni védekezés egy balatonvilágosi barackosban – Fotó:MTI/Varga György