Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta éjféltől életbe léptek az Orbán Viktor által bejelentett korlátozó intézkedések, melyek a koronavírus járvány visszaszorítása érdekében születtek. Az operatív törzs és a kormányülés között a miniszterelnök újabb videóval jelentkezetta közösségi oldalán, ahol közölte: a hadsereget is bevonják a védekezésbe.

A belügy és a honvédelmi minszterrrel konzultált

Orbán Viktor a belügyminiszterrel, illetve a honvédelmi minszterrel konzultált arról, hogy a hadsereget is bevonják a kijárási tilalom és a közrend fenntartásába. A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt arról, hogy

Most nem a háborúban védik a katonák a hazát

“A katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát, hanem besegítenek a rendőrségnek, a központi közigazgatásnak és az egészségügyi ellátásnak” – mondta. A segítség ott érkezik, ahol erre szükség van Pintér Sándor és Kásler Miklós szerint.

Még mindig magasak a számok, ezért szükséges a rendkívüli jogrend és a korlátozó intézkedések

Ahogyan azt lapunk is megírta 3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2697 főre emelkedett, 28 808-an pedig már meggyógyultak.

473-an vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek száma 91 358 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 27 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen.

A Magyar Közlönyben olvashatók a rendeletek részletei:

Magyar Közlöny tegnap éjfél előtt néhány perccel jelent meg, ami a legújabb járványügyi korlátozó intézkedések részleteit tartalmazza. A Közlönyben számtalan apró részlet is találtható, ezek szerint bezárnak még a játszóházak, de a vadasparkok is, nem lehet korcsolyázni a korcsolyapályán, nincs állatkert, a nemzeti dohányboltoknak is be kell zárniuk este hétkor. A Magyar Közlönyben kihirdetett korlátozó intézkedésekről itt írtunk részletesen.

Koronavírus: Még tegnap éjfél előtt kihirdették az új korlátozások részleteit – Mutatjuk a szigorú szabályokat és tiltásokat! | LikeNews

Ennek értelmében jelentette be a szigorításokat Orbán Viktor, aki tegnap arról is számot adott közösségi oldalán keresztül, hogy az Országgyűlés elfogadta a rendkívüli jogrendet. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Kötelező szájmaszk viselés

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt éjféltől életbe léptek az Orbán Viktor által bejelentett szigorítások, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy visszaszorítsuk a koronavírus járvány terjedését. A miniszterelnök tegnap este az M1-en is beszélt az óvintézkedések betartásáról és azt is közölte, hogy a közterületeken is kötelező lesz a szájmaszk, ám ezt később a Magyarország Kormánya oldalán pontosították.

Bizonyos területeken lesz kötelező

Mint lapunk is megírta kötelező lesz a szájmaszk egyes közterületeken, a rendelkezés a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik, és a polgármesterek dönthetik el, hol alkalmazzák ezt a lehetőséget.

A nulla órától életbelépő intézkedések a következők:

  • Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
  • Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
  • Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
  • A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
  • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
  • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
  • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
  • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
  • A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus gyorsteszttel.

A munkába járást igazolni kell

Mint ismert a koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között. Munkavégzés esetén lehetőség van az ez alóli mentességre, ezt azonban igazolni kell. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. Ennek részleteiről itt írtunk.

Kiemelt kép: Orbán Viktor a belügy és honvédelmi minszterrel tárgyal – Facebook videó