Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel elmondta, hogy  6369 új beteget regisztráltak, elhunyt 143 beteg és 677-en vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette, hogy lehetséges, hogy a rezidenseknek és a medikusoknak is munkába kell majd állniuk idővel.

A bölcsődék

A magyar miniszterelnök elmondta,hogy a bölcsődék sorsán is sokat gondolkodtak, ám egyelőre nyitva maradhatnak, de ez a döntés a későbbiekben még változhat. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nőnapi nyitva tartás

Orbán Viktor ismertette azt is, hogy végül a virágboltok nyitva maradhatnak március 8-án Nőnapon, utána viszont be kell zárniuk.

Erősebb a harmadik hullám

A kormányfő kifejtette, hogy míg a második hullám erősebb volt az elsőnél, addig a harmadik hullám jóval erősebb lesz a másodiknál. Muszáj volt szigorítaniuk, ugyanis voltak szakemberek akik elmondták, hogy tragédia lesz, ha nem lépnek.

Óvatosan kell majd nyitni

A miniszterelnök is bízik benne, hogy két hét szigorítás elegendő lesz, hogy utána fokozatosan lehessen nyitni. Vannak szakemberek, akik 12 napot, de vannak, akik inkább 14 napot javasolnak. Orbán Viktor elmondta, hogy óvatosan kell nyitni, hogy ne indítsunk el egy negyedik hullámot is.

Teljes zárlatot rendeltek el

A LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy rendhagyó kormányinfóval jelentkezett a tegnapi napon Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, ugyanis a Karmelita kolostorból jelentkeztek be és közölték, hogy egy kormányülés jelenleg is tart, így mindenről most nem tudnak, de a legfontosabb döntésekről számot adtak.

Teljes lezárás

Gulyás Gergely ismertette az elmúlt napok szomorú, romló járványügyi adatait, mindezek fényében pedig közölte, hogy a kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút. Ugyanezen intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magánellátások.

Itt vannak a pontos döntések

Gulyás Gergely elmondta, hogy csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredménybe, ezért szakértők javaslata alapján szigorú korlátozásokat vezet be a kormány. Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna – mondja a miniszter. A konkrét döntések:

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk. (A Kormányinfón nem közölte Gulyás Gergely, pontosan melyik naptól zárják be az alsótagozatos osztályokat). 
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthon munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

Az újranyitás kérdése

Gulyás Gergely egyébként arról is beszélt, hogy az újranyitás március 22-én megkezdődik, de fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt. Úgy véli, ha a jelenlegi intézkedéseket mindenki betartja, akkor korábban tudunk nyitni.

Galgóczi Ágnes már napokkal ezelőtt beszélt a teljes lezárásról

A teljes lezárásról egyébként a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes is beszélt, aki egyértelműen azt mondta, hogy meg kellene fontolni a plázák rövid időre történő bezárását. Továbbá elmondta, hogy a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, így az alsó tagozatosok számára is érdemes lenne bevezetni a digitális oktatást.

A kontaktusok számának csökkentése

“A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom, ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat” – mondta Galgóczi Ágnes, aki szerint a lezárás alatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnának haladni. Ez így hatékony lenne, és a járvány megfékezését szolgálná – vélekedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook-videó