Bár a koronavírus tájékoztató portálon még nem jelentek meg az aktuális járványügyi adatok, Orbán Viktor a reggeli Kossuth rádión adott interjújában elárulta: jelenleg kórházban 5297 ember van, közülük 372-en lélegeztetőgépen. Mára 2907 új fertőzött lett, illetve 115 beteg elhunyt.

Február 1-ig tartanak a korlátozások

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta február 1-ig meghosszabbítják a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat , erről az operatív törzs döntött – jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a középiskolában marad a digitális oktatás.

Operatív Törzs döntött

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, az operatív törzs úgy döntött, az intézkedéseket meghosszabbítják.

Február 1-ig tartanak a korlátozások

“A fennálló intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítjuk, minden élet számít, a járvány még erős, egyelőre úgy érzem, megfékeztük, de még mindig komoly veszélyt jelent” – jelentette ki, illetve hozzátette, február elseje körül még kiderül, hogy állunk.

Ezek a szigorítások maradnak

Ez azt jelenti, hogy a szórakozóhelyek továbbra is zárva maradnak, az éttermekből csak elvitelre, illetve házhozszállítással lehet rendelni. Továbbá este 19 óráig maradhatnak nyitva az üzletek és este 8 után is érvényes lesz a kijárási korlátozás.

A középiskolákban marad az online oktatás

Az álalános iskolák és óvodák nyitva maradnak, a középiskolákban pedig marad az online oktatás. Amíg nincs elegendő vakcina, ezeket a kereteket fenntartják. Az egészségügyre nagy nyomás nehezedik, elmondása szerint nehezedett rájuk nagyobb nyomás.

17 millió vakcinát igényeltek

“Csak karnyújtásnyira van a győzelem” – mondta, mivel egyre több vakcina fog érkezni az országba, egyre több országgal tárgyalnak. 17 millió adagról szóló megrendelést adtak le.

Az idősotthonokban is oltanak

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy több mint 42 ezer egészségügyi dolgozót sikerült már beoltani. Megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását, minden 150 főnél több személynek otthont adó időotthonokban oltanak. Egyelőre 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett az országba. Csütörtökön megkezdődött négy nagylétszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban. A következő hetekben újabb  vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

Új szakaszhoz érkezett a védekezés

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember  oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre. Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. 

A Moderna-vakcina is elérhető

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalombahozatali engedélyt.  Így a Pfizer-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is.  Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

Kórházigazgató: 2200 embert oltottak be eddig a Dél-Pesti Centrumkórházban

Eddig 2200 egészségügyi dolgozót oltottak be a Dél-Pesti Centrumkórházban – mondta Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Volt némi vonakodás

A főigazgató elmondta, nemcsak a saját dolgozóikat, de a környező intézmények munkavállalóit is beoltották; a vakcinával szemben először volt némi „vonakodás” a szakdolgozók részéről, de ez megszűnőben van, hiszen nem nagyon van mellékhatás.

A mellékhatások kérdése

Hozzátette, a védőoltások szinte mindegyikénél ugyanazok a mellékhatások jelentkezhetnek, ha karba adják azt: helyi reakció a bőrön, izomfájdalom, borzongás, fejfájás és enyhe rossz közérzet, de ezek is ritkák. A konkrét oltás kapcsán egyfajta szövődményt írtak le, egy allergiás reakciót, ezért mindenkit kikérdeznek vakcináció előtt, van-e valamilyen gyógyszerre vagy táplálékra, esetleg másra allergiája.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly