Nagyon jelentős nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon a hazai vezérigazgatók szerint a következő években. A vezetők abban is bíznak, hogy a várható élettartam is emelkedni fog. A nagyvárosi szennyezés ellenére, a 2018-as adatok alapján Budapesten élnek legtovább az emberek. Nagy kérdés, hogy egy 70 éves munkavállalóra szükség lesz-e a munkaerőpiacon.

Szinte biztosra veszik a magyarországi cégvezetők, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár – derült ki a PwC friss vezérigazgató-felméréséből – írja a Portfolio. A hazai cégvezetők 89%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár 5 évvel 70 évre emelkedik az évtized végére, de csaknem ugyanennyien gondolják úgy, hogy a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Nem csak a magyar cégvezetők, hanem a kutatók is hasonlóan látják a nyugdíjkorhatár kérdését. Az OECD egyik elemzése szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár.

Ha a várható élettartamhoz kötnék a korhatárt, akkor az utóbbi években nem emelkedett volna a nyugdíjkorhatár, hiszen néhány évben visszaesés is volt Magyarországon.

2018-ban a nők esetében 79, míg a férfiak esetében 73 év volt az átlagos élettartam. Érdekes, hogy a nagyvárosi lét ellenére Budapesten élők esetében a leghosszabb a várható élettartam. A fővárosban a nők 80 míg a férfiak 74 évet élnek, az Észak-Alföld megyéiben ez az érték mindkét nemnél egy évvel kevesebb.

A technológia és az orvostudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy a várható élettartam gyorsan növekedjen akár Magyarországon is a következő években, de ahhoz, hogy a vezérigazgatóknak igazuk legyen, valószínűleg százmilliárdokat kellene elkölteni megelőzésre, az egészségügy fejlesztésére, valamint oktatásra is hazánkban, hiszen a magasabb végzettség, a jobb életkörülmények és az egészségügyi rendszer fejlődése mind hozzájárulnak a magasabb várható élettartamhoz.

Lesz munkája egy 70 évesnek?

Nagy kérdés az is, hogy egy 70 éves munkavállalóra szükség lesz-e a munkaerőpiacon. Sajtóhírek szerint egyes szupermarketláncok már most sem vesznek fel 40 évnél idősebbeket, ezért valóban kérdéses, hogy egy 70 évesen nyugdíjba vonuló alkalmazott milyen munkahelyről mehet majd nyugdíjba.

Kiemelt kép: illusztráció