Megszűnik Budapesten a Csepeli Piacon az idősek számára fenntartott vásárlási idősáv. A polgármester döntését azzal indokolta, hogy az idősek jelentős többsége nem a saját sávjában vásárol, a fiatalok pedig ebben az időszakban máshol szerzik be a szükséges élelmiszereket. Az árusok kérték a változtatást.

Megszűnt a vásárlási idősáv

Megszüntették a Csepeli Piacon az idősek vásárlási sávját – erről a polgármester írt Facebook oldalán. Borbély Lénárd szerint az idősek nem éltek a nekik fenntartott idősávval.

Nem lesz vásárlási sáv

„A Csepeli Piac árusaival egyeztetve és a kérésüket meghallgatva, december 1-től a piac területén a 65 év felettiek idősávját eltöröljük” – írja Facebook oldalán Borbély Lénárd.

Nem a sávjukban vásárolnak az idősek

A polgármester azt írja: „Személyesen is tapasztaltam, hogy a 65 év feletti lakosok többségükben nem élnek a nekik fenntartott idősávval, szombaton 8 és 10 között pangott a piac”.

A fiatalok máshol vásároltak

Borbély Lénárd szerint a fiatalok, az időseknek fenntartott idősávban, inkább máshova mennek bevásárolni, amivel jelentős kiesést okoznak a csepeli árusoknak. Ezért döntöss úgy Borbély Lénárd, hogy megszünteti a vásárlási idősávot.

Az üzletekben marad a szabályozás

„A piacon lévő zárt üzlethelyiségekre a kormányrendelet alapján továbbra is vonatkozik az időkorlátozás! Kérem, hogy mindenki tartsa be a maszkviselés szabályát és lehetőség szerint tartson kellő távolságot a másik embertől” – írja Csepel polgármestere.

Furán rendelkezett a kormány

Két hete Orbán Viktor jelentette be, hogy újra bevezetik az idősek számára a vásárlási idősávot, Hétköznap 9-11 között, illetve hétvégén 8-11 között csak a 65 éve felettiek vásárolhatnak gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és a drogériákban. Viszont ezen felül is bármikor mehetnek vásárolni.

A piacokra nem vonatkozott

November 24-én, Nagy István agrárminiszter azt mondta: „Az általában szabadtéri piacok jóval biztonságosabbak a zárt, kis alapterületű üzleteknél. Emellett az élelmiszer-ellátás szempontjából nélkülözhetetlenek, ezért is döntött úgy a kormány, hogy a sávos korlátozás nem vonatkozik a piacokra”.

A polgármesterek dönthetnek

Vészhelyzet alatt, a polgármestereket különleges felhatalmazás illeti, így dönthettek úgy, hogy egy-egy településen vagy kerületben a piacokon bevezetik az idősek vásárlási sávját.

Operatív törzs

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is téma volt az idősek vásárlási sávja. Az egyik lap azt kérdezte a tisztifőorvost, hogy „célszerű fenntartani az idősek vásárlási idősávját? Mivel a 65 év felettiek sokan nem veszik igénybe”.

Müller Cecília válasza

A tisztifőorvos válaszában kérte az időseket, hogy – a saját védelmükben – a kijelölt idősávokat használják elsősorban. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor mehetnek máskor is, de ha lehet, ezt kerüljék el.

Kiemelt kép: Csepeli Piac – Forrás: Facebook/Borbély Lénárd