Nem sikerült rendet teremteni a Vosztocsnij űrrepülőtéren, ahol a többtucatnyi büntetőeljárás elindítása és a kiszabott letöltendő börtönbüntetések ellenére is százmilliós nagyságrendben folytatódik a lopás – jelentette ki az orosz elnök. Mások szerint Putyin azon húzta fel magát, hogy még őt is meglopják, hiszen vagyonnyilatkozata ellenére a világ egyik leggazdagabb emberének tartják.

„Százszor is elmondtuk, hogy dolgozzanak átláthatóan, nagy pénzeket utalunk ki, és hogy ez a projekt gyakorlatilag össznemzeti jellegű. De nem, lopnak, százmilliós nagyságrendben! Már többtucatnyi bűnvádi eljárást indítottak, ítéleteket hirdettek ki, és embereket ültettek börtönbe. De nem, máig sem sikerült ott kellőképpen rendet teremteni” – mondta Putyin az MTI híradása szerint.

Az Oroszország másik végén található óriási, 700 négyzetkilométeren elterülő Vosztocsnij objektumnak a tervek szerint függetlenítenie kell az orosz űrprogramot a még a szovjet időkben létrehozott, kazahsztáni Bajkonurtól. Építése 2012-ben kezdődött el, az első rakéta 2016. április 28-én startolt el Vosztocsnijról.

Az orosz főállamügyészi hivatal 2014 és 2018 között több mint 17 ezer szabálysértést fedett fel. Mintegy 140 bűnvádi eljárást indítottak, és az elítéltek száma több tucatra tehető. Az okozott kér eléri a 10 milliárd rubelt (47,40 milliárd forint).

Putyin a világ leggazdagabb embere?

Bill Browder amerikai származású befektető, aki könyvet is írt Putyinnal való harcáról, az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága előtt 2017-ben a világ leggazdagabb emberének nevezte az orosz elnököt, akinek szerinte 200 milliárd dollárnyi vagyona van – írja korábbi cikkében a 24.hu.

A CNN-nek nyilatkozva Jason Bush, az Eurasia Group kockázatelemző csoport munkatársa azt mondta: soha nem fog előkerülni olyan eltitkolt bankszámla vagy részvény, amely Vlagyimir Putyin nevén van. Szerinte az orosz elnök egy maffiához hasonló rendszerben gyakorolja befolyását, amiben a „keresztapa” szívességeket tesz az alárendeltjeinek, akik ezt később viszonozzák.

Némi betekintést nyújthat a rendszerbe Putyin korábbi vejének, Kirill Samalovnak a története. Samalov Putyin egy régi barátjának fia, és 2013-ban vette el az elnök lányát, Katyerina Tyihonovát. 31 éves kora ellenére hirtelen szárnyalni kezdett a karrierje: az esküvő előtt előléptették a Szibur petrolkémiai vállalat vezérigazgató-helyettesének, és 4,3 százalékos részesedést is kapott a cégből. Mindezek után az állami Gazprombanktól kapott kölcsönből további 17 százalékot vásárolt a Sziburban több mint hatszázmilliárd forintért, és Oroszország legfiatalabb milliárdosává lépett elő.

A szárnyalásnak az vetett véget, hogy Samalov viszonyt kezdett egy másik nővel, majd el is vált Katyerina Tyihonovától. Mindezzel egy időben a Szibur-részesedését eladta a cég egy másik tulajdonosának, anélkül, hogy bármennyi haszna lett volna az üzleten.

A 2016-ban nyilvánosságra került Panama-iratok révén az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ), a német Süddeutsche Zeitung és partnereik egy Putyin körei által működtetett hálózatot tártak fel, amelynek története az orosz elnök szentpétervári karrierjéig nyúlik vissza. A hálózat mögött a Bank Rosszija áll, ami az Egyesült Államok szankciós listáján „az Oroszországi Föderáció magas rangú tisztségviselőinek személyes bankjaként” szerepel. Jurij Kovalcsukot, a bank vezetőjét „Putyin egyik pénztárosaként” tartják számon.

A Panama-iratokból kiderül, hogy a hálózat fontos szereplője offshore cégek tulajdonosaként Szergej Roldugin csellóművész is, aki az elnök ifjúkori barátja és legidősebb lányának keresztapja. Az érdekeltségében lévő cégek egyebek mellett rátették a kezüket az orosz tévéreklámpiac egy jelentős szeletére, és a Kamaz teherautógyárra is. Ugyancsak említésre méltó a Rotenberg-testvérpár, akik gyerekkori edzésekről ismerik Putyint, és sokmilliárd dollárnyi állami beruházásra kaptak megbízást.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin Budapesten – Forrás: MTI Fotó/Máthé Zoltán