Romániában is kimutatták a koronavírus dél-afrikai mutációját, az év eleje óta jelen lévő brit vírusvariánsnak pedig meghatározó szerepe lehet abban, hogy újra erőre kapott a járvány az országban – közölte pénteken a MedLife magánklinika-hálózat.

Két esetben azonosították

A legnagyobb román egészségügyi magánszolgáltató 93 véletlenszerűen kiválasztott koronavírus-teszt alaposabb elemzése nyomán 2 esetben – egy bukaresti és egy pitesti-i páciensnél – azonosította a Dél-Afrikában felfedezett B.1.351-es genetikai szekvenciát. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A brit variáns is jelen van

A nagy-britanniai B.1.1.7-es vírusvariánst 72 esetben mutatták ki, ami több mint 77 százalékos találati arányt jelent. A szekvenciális tesztelést február 20-24. között vett mintákon, a közegészségügyi hatóság megbízásából végezték el.

Dominánssá vált

A brit mutáció nem egészen két hónap alatt dominánssá vált az országban, így nem kétséges, hogy a fertőzőbb vírusvariánsok megjelenésének tulajdonítható a járvány harmadik hulláma – vélekedett Dumitru Jardan biológus, a MedLife vezető kutatója.

Erre van szükség

A szakember úgy vélekedett: a szekvenciális tesztelés országos kiterjesztésére van szükség ahhoz, hogy a járványügyi hatóságok naprakész információkkal rendelkezzenek arról, hogy milyen mutációkat produkál a koronavírus, és ennek megfelelően döntsenek a védekezésről. EZ IS ÉRDEKELHET! Orbán Viktor beszélt a szigorítások részleteiről, eldőlt a virágboltok sorsa Nőnapon

Nem derül ki

Bár a szakemberek egybehangzóan azt valószínűsítik, hogy a brit vírusvariáns az egész országban közösségi szinten terjed, és meghatározóvá vált Románia nagyvárosaiban, a hatóságok nem rendelkeznek erről pontos adatokkal, mivel a fertőzések kimutatására olyan molekuláris diagnosztikát (PCR), illetve antigénteszteket használnak, amelyekből nem derül ki, hogy az újabb mutációk valamelyikéről van-e szó egy-egy újabb fertőzés esetében.  Romániában – a MedLife pénteki bejelentése előtt – eddig alig 200 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst.

Sok országban megjelent a dél-afrikai variáns

Az országban most először felfedezett dél-afrikai mutációt már csaknem ötven országban kimutatták.

Ezekben a magyar városokban fedezték fel a brit mutánst

A LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy Müller Cecília február végén elmondta azt is, a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát, hanem konkrétan a brit mutánst is ki tudják mutatni. A brit mutáns jelenléte “tetten érhető” a budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintában, a vírus örökítőanyaga emelkedő tendenciát mutat Salgótarjánban és Szombathelyen, a többi helyen magas szinten stagnál.

Akkor 400 ember volt érintett

Szólt arról is, hogy február 23-áig 400 ember mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, 34-nél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró variánst, 9 embernél a cseh variánst. Brazíliai és dél-afrikai variánst továbbra sem mutattak ki Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 400 esetből csak tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással, vagyis a brit mutáns közösségi terjedésnek indult. Jelezte: a szakértők szerint ugyanakkor a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak. OLVASD EL EZT IS! Pánik! Lefosztották az emberek az FFP2-es maszkkészleteket, pedig be sem jelentették, hogy kötelező lenne

A mai itthoni adatok

6369 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett. 6 867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennyi embert oltottak be

Folyamatosan zajlik az oltás, már 862.953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. 

Teljes zárlatot rendeltek el

LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy rendhagyó kormányinfóval jelentkezett a tegnapi napon Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, ugyanis a Karmelita kolostorból jelentkeztek be és közölték, hogy egy kormányülés jelenleg is tart, így mindenről most nem tudnak, de a legfontosabb döntésekről számot adtak. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Forrás: Pixabay